Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 1., Hugó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás lenyomata Magyarországon

Így változott az átlaghőmérséklet Budapesten és négy megyeszékhelyen 1901 óta.

Az elmúlt száz évben mindössze négy évben volt alacsonyabb az éves átlaghőmérséklet Budapesten, mint 1901-ben, legutoljára 1956-ban. Eközben összességében ma az éves átlaghőmérséklet 3 Celsius-fokkal magasabb, mint a múlt század első évében, a meleg napok száma nőtt, a kifejezetten hidegeké csökkent – írja az adatvizualizációval foglalkozó Atlo weboldalán Bátorfy Attila, abból az apropóból, hogy a csoport öt magyar nagyváros hőmérséklet-változásairól készített látványos összeállítást.

A világon egyre többen vannak, akiket minimum aggaszt a bolygónk jövője. Hetente több tucat magyar és angol nyelvű tudományos és sajtócikk jelenik meg a témában, hangnemük az óvatos figyelmeztetéstől az apokaliptikus víziókig terjed

– fogalmaz a cikk szerzője, hozzátéve: sokasodnak azok a civil mozgalmak, amelyek társadalmi szinten sürgetnek változást, és a maguk eszközeivel igyekeznek a politikára is hatni, a nagypolitika pedig szintén egyre több országban reagál valamilyen tervvel és szabályozással a helyzetre, noha a globális együttműködések többnyire a legnagyobb iparú, így a klímát saját károsanyag-kibocsájtásukkal leginkább befolyásoló országok ellenállásán megbuknak.

A klímaváltozás és a globális felmelegedés azonban nincs beláthatatlan messzeségben, mivel minden nap tapasztaljuk. Hol az elviselhetetlen hőségben, hol a hatalmas szárazságban, hol az elképesztő hőmérséklet-ingadozásban és szélsőséges időjárásban. Nemcsak Floridában, Malajziában, Irakban vagy Grönlandon, hanem a Kárpát-medencében, Magyarországon is, amit jól példáznak az Atlo grafikonjai is:

Az éves átlag minimum-, átlag- és maximum-hőmérséklet változása Budapesten Forrás: atlo.team

További beszédes adatsorok és elemzések az Atlo team weboldalán érhetők el.

Neked ajánljuk
Valószínűleg az „évszázad legrosszabb éve volt” a tavalyi Ausztráliában A klímavédelmi tárgyalásoknak is keresztbe tehet a koronavírus terjedése? A kínai levegő állapotán javított a vírus miatti kényszerpihenő Nagyon nem mindegy, hogy hova telepítenek napelemet Tarol a Volkswagen e-Up!
Tovább a forrásra: atlo.team
Vissza
Hírfolyam