2020. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás lenyomata Magyarországon

Így változott az átlaghőmérséklet Budapesten és négy megyeszékhelyen 1901 óta.

Az elmúlt száz évben mindössze négy évben volt alacsonyabb az éves átlaghőmérséklet Budapesten, mint 1901-ben, legutoljára 1956-ban. Eközben összességében ma az éves átlaghőmérséklet 3 Celsius-fokkal magasabb, mint a múlt század első évében, a meleg napok száma nőtt, a kifejezetten hidegeké csökkent – írja az adatvizualizációval foglalkozó Atlo weboldalán Bátorfy Attila, abból az apropóból, hogy a csoport öt magyar nagyváros hőmérséklet-változásairól készített látványos összeállítást.

A világon egyre többen vannak, akiket minimum aggaszt a bolygónk jövője. Hetente több tucat magyar és angol nyelvű tudományos és sajtócikk jelenik meg a témában, hangnemük az óvatos figyelmeztetéstől az apokaliptikus víziókig terjed

– fogalmaz a cikk szerzője, hozzátéve: sokasodnak azok a civil mozgalmak, amelyek társadalmi szinten sürgetnek változást, és a maguk eszközeivel igyekeznek a politikára is hatni, a nagypolitika pedig szintén egyre több országban reagál valamilyen tervvel és szabályozással a helyzetre, noha a globális együttműködések többnyire a legnagyobb iparú, így a klímát saját károsanyag-kibocsájtásukkal leginkább befolyásoló országok ellenállásán megbuknak.

A klímaváltozás és a globális felmelegedés azonban nincs beláthatatlan messzeségben, mivel minden nap tapasztaljuk. Hol az elviselhetetlen hőségben, hol a hatalmas szárazságban, hol az elképesztő hőmérséklet-ingadozásban és szélsőséges időjárásban. Nemcsak Floridában, Malajziában, Irakban vagy Grönlandon, hanem a Kárpát-medencében, Magyarországon is, amit jól példáznak az Atlo grafikonjai is:

Az éves átlag minimum-, átlag- és maximum-hőmérséklet változása Budapesten Forrás: atlo.team

További beszédes adatsorok és elemzések az Atlo team weboldalán érhetők el.

Neked ajánljuk
Rekordmeleg szeptember van mögöttünk Melegedést idéztek elő az északi féltekén Kína légszennyezés elleni erőfeszítései Észrevétlen maradt egy hidegrekord az északi féltekén A klímaváltozás kapcsán az egyik kulcsszó az alkalmazkodás Így készül a házi légfrissítő gél
Tovább a forrásra: atlo.team
Vissza
Hírfolyam