2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Itt a „Klíma Panasz” weboldal

Az új portálon az éghajlattal kapcsolatos problémák feltérképezéséhez várja a lakosság bejelentéseit az Energiaklub.

Heves eső okozta villámárvíz? Elviselhetetlen hőség? Pusztító viharok? Napjainkban már megszokott jelenségek, amelyekhez alkalmazkodni kell. A „Berlin–Budapest klímaadaptációs párbeszéd” projekt keretében hazánkban egyedülálló, éghajlatváltozással összefüggő panaszokat gyűjtő webes felületet fejlesztett ki az Energiaklub partnere.

A Klíma Panasz nevű honlapon a lakosság bejelentéseit várják az éghajlattal kapcsolatos problémák feltérképezéséhez.

Fotó: klimapanasz.online

A Klíma Panasz felületén számítógépről és mobil eszközökről is csupán pár klikkeléssel rögzíthető a probléma. A nyitóoldal térképén be lehet jelölni az adott utcát vagy területet, ahol a problémát észleljük, majd meg kell adni a panaszt kiváltó okot, például villámárvíz, belvíz vagy a nagy hőség. Az oldal rákérdez arra is, hogy mi károsodik az adott éghajlati problémától, legyen az egészségügyi, épületszerkezeti vagy környezeti kár.

„A Klíma Panasz felületen rögzített problémák nagyon hasznos és fontos kutatási adatokat biztosítanak számunkra. Bízom benne, hogy sokan jelzik észrevételeiket az oldalon”

– mondta Dr. Gyimóthy Adél, a Klíma Panasz fejlesztője, a Berlini Műszaki Egyetem kutatója.

Az itt rögzített észlelések hozzájárulnak az Energiaklub és a Berlini Műszaki Egyetem közös munkájához, nevezetesen a IX. kerület klímaadaptációs cselekvési tervének kidolgozásához, melynek célja a lakosságot és a környezetet is egyre inkább terhelő éghajlati változások enyhítése. 

A honlap nem csak a kutatóknak szolgáltat információkat, a lakosság számára is folyamatosan rendelkezésre állnak a legfrissebb adatok, szűrhetően az egyes problématípusokra és az előfordulási gyakoriságra is. A Klíma Panasz oldal így segíti a lakosság tájékoztatását és aktív bevonását, ami azért fontos, mert az alkalmazkodás első lépése a problémák azonosítása.

Neked ajánljuk
Génszerkesztett növényekkel vennék fel a harcot a klímaváltozással Ausztrália szívesen lenne az ENSZ-klímacsúcs házigazdája Ezeket esszük 25 év múlva? A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: energiaklub.hu
Vissza
Hírfolyam