2020. július 15., Henrik , Roland
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kijutni az ördögi körből

Sorra dőlnek meg a napi és abszolút hőmérsékleti rekordok Európában. Franciaországban ezen a héten 45 Celsius-foknál is többet mértek, nem csoda, hogy a kutatók sorra kongatják a vészharangot – hangzott el az M1 Szemtől szembe című műsorában.

Mika János éghajlatkutató elmondta, nem egyszerű a helyzet, ha a globális felmelegedésről beszélünk, de azért még nincs minden veszve, hiszen a párizsi klímaegyezményen részt vevő országok a szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatban 40 százalékos csökkentést ígértek meg 2030-ra – írja a hirado.hu.

Magyarország jelenleg 32 százaléknál jár, igaz, ennek egy része a nehézipar összeomlásának köszönhető, másik része azonban a technológiai fejlesztések és a tudatos odafigyelés miatt következett be. A jelenlegi célt 2030-ig kell megvalósítani, ezt követően viszont 2050-re lesz kitűzve a következő állomás.

Összességében 70 százalékkal kell csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást ahhoz, hogy a kibocsátott mennyiséget a természet képes legyen feldolgozni – tehát még nagyon hosszú út áll az emberiség előtt a klímaváltozás elleni harcban.

Fotó: shutterstock.com

Juhász Árpád geológus hozzátette, az emberi tényezők mellett meg kell említeni a földtani tényezőket is, amelyek hozzájárulhatnak a felmelegedéshez. A globális felmelegedés mellékfolyamatokat indít el, ilyen például, amikor a permafroszt (örökké fagyott talaj) elkezd olvadni, aminek a hatására metán szabadul fel, amely a szén-dioxidnál is „veszélyesebb”, az üvegházhatást erőteljesebben befolyásoló gáz, és az iparosodott állattartó telepek révén is rengeteget juttatunk a légkörbe.

Azt viszont mindenképpen meg kell említeni, hogy a szén-dioxid és a metán mellett számos más olyan gáz van, ami az üvegházhatásért felel. A globális felmelegedés egy ördögi kört eredményez, hiszen létrehoz más, káros folyamatokat, amelyek befolyásolják a felmelegedést.

Neked ajánljuk
Apokaliptikus összeomlás-elméletekre nem, következetes cselekvésre azonban annál inkább szükség van Az új sarkvidéki hőmérsékleti rekordok megerősítését kéri Oroszországtól a Meteorológia Világszervezet A hidrogén lehetne a jövő tiszta energiája Már javában zajlik a felkészülés az egyszer használatos műanyagok betiltására Adomány a kikindai idősek otthonának
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam