2019. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lebomló, biológiailag lebomló vagy komposztálható?

Egy műanyag termék lebomlásának ideje akár több száz év is lehet – miközben a legtöbb esetben alig pár percig használjuk. Ez leggyakrabban a műanyag szatyrokkal, csomagolással van így, az átlagember pedig sokszor nem is tudja, hogy amiről azt gondolta, környezetbarát zacskó, az valójában nem is az.

A műanyagmentes július kiváló apropót jelent arra, hogy tisztázzuk: ha nem gondoskodtunk saját bevásárlótáskáról, melyik alternatíva választásával ártunk a legkevésbé környezetünknek. Mi a különbség a lebomló, biológiailag lebomló és a komposztálható zacskók között? – tette fel a kérdést az Euronews.

A „Lebomló” zacskó

Egy teljesen hétköznapi műanyag zacskó, amit úgy terveztek, hogy bizonyos idő elteltével apró darabokra bomlik. Ez viszont nem azt jelenti, hogy megsemmisül, a darabok pedig „elpárolognak” vagy más módon szűnnek meg létezni, csupán azt, hogy szabad szemmel nem látható mikroműanyagokra töredeznek.

A Biológiailag lebomló

A biológiailag lebomló műanyag ezzel szemben valóban lebomlik – de csupán speciális körülmények között. A zacskó anyagának lebontásához mikroorganizmusokra és gombákra van szükség, de sokszor UV-fény és meleg hőmérséklet is elengedhetetlen ahhoz, hogy tényleg elinduljon a bomlási folyamat.

Egy átlagos európai mintegy 500 műanyag szatyrot használ el évente Fotó: Dunk/flickr.com

A komposztálható műanyag

A fenti típus egyik alfaja. Érdemes tudni, hogy hiába írják rá: „komposztálható”, ez nem jelenti azt, hogy elég bedobni a bokor alá vagy a házi komposztunkba. Ezt a típust a legritkábban lehet így, házi körülmények között komposztálni, sokkal jellemzőbb, hogy csupán ipari körülmények között, állandó hőmérsékleten, több nap vagy hét alatt megy végbe a folyamat – attól függően, hogy miből van.

Ha a biológiailag lebomló műanyag a szeméttelepen vagy az égetőben, esetleg a tengerben végzi, ahol a körülmények nem megfelelők a bomlási folyamat elindulásához, soha nem bomlik le, és rövid időn belül az ételeinkben látjuk viszont. 

Ha azt szeretnénk, hogy biztosan ne szennyezzük a környezetünket, inkább ne kérjünk eldobható zacskót, poharat, evőeszközt, tányért. Használjunk helyettük többször használatos dolgokat, hogy 100 százalékig biztosak legyünk benne, nem hagyunk magunk után műanyagot.

Neked ajánljuk
Új kampányokkal buzdítanak egyéni erőfeszítésre Egy új innováció véget vethet a kávékapszulák rossz hírének Még több elektronikai hulladékot termelünk Az amazóniai erdőirtás jelentősen növeli a térség hőmérsékletét Soha nem volt még ekkora klímatüntetés
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam