2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lebomló, biológiailag lebomló vagy komposztálható?

Egy műanyag termék lebomlásának ideje akár több száz év is lehet – miközben a legtöbb esetben alig pár percig használjuk. Ez leggyakrabban a műanyag szatyrokkal, csomagolással van így, az átlagember pedig sokszor nem is tudja, hogy amiről azt gondolta, környezetbarát zacskó, az valójában nem is az.

A műanyagmentes július kiváló apropót jelent arra, hogy tisztázzuk: ha nem gondoskodtunk saját bevásárlótáskáról, melyik alternatíva választásával ártunk a legkevésbé környezetünknek. Mi a különbség a lebomló, biológiailag lebomló és a komposztálható zacskók között? – tette fel a kérdést az Euronews.

A „Lebomló” zacskó

Egy teljesen hétköznapi műanyag zacskó, amit úgy terveztek, hogy bizonyos idő elteltével apró darabokra bomlik. Ez viszont nem azt jelenti, hogy megsemmisül, a darabok pedig „elpárolognak” vagy más módon szűnnek meg létezni, csupán azt, hogy szabad szemmel nem látható mikroműanyagokra töredeznek.

A Biológiailag lebomló

A biológiailag lebomló műanyag ezzel szemben valóban lebomlik – de csupán speciális körülmények között. A zacskó anyagának lebontásához mikroorganizmusokra és gombákra van szükség, de sokszor UV-fény és meleg hőmérséklet is elengedhetetlen ahhoz, hogy tényleg elinduljon a bomlási folyamat.

Egy átlagos európai mintegy 500 műanyag szatyrot használ el évente Fotó: Dunk/flickr.com

A komposztálható műanyag

A fenti típus egyik alfaja. Érdemes tudni, hogy hiába írják rá: „komposztálható”, ez nem jelenti azt, hogy elég bedobni a bokor alá vagy a házi komposztunkba. Ezt a típust a legritkábban lehet így, házi körülmények között komposztálni, sokkal jellemzőbb, hogy csupán ipari körülmények között, állandó hőmérsékleten, több nap vagy hét alatt megy végbe a folyamat – attól függően, hogy miből van.

Ha a biológiailag lebomló műanyag a szeméttelepen vagy az égetőben, esetleg a tengerben végzi, ahol a körülmények nem megfelelők a bomlási folyamat elindulásához, soha nem bomlik le, és rövid időn belül az ételeinkben látjuk viszont. 

Ha azt szeretnénk, hogy biztosan ne szennyezzük a környezetünket, inkább ne kérjünk eldobható zacskót, poharat, evőeszközt, tányért. Használjunk helyettük többször használatos dolgokat, hogy 100 százalékig biztosak legyünk benne, nem hagyunk magunk után műanyagot.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam