2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordhőhullám alatt nyög Európa

Az ember által előidézett klímaváltozás az átlagosnál valószínűleg 4 Celsius-fokkal melegebbé tette a júniusi európai hőhullámot – közölték kedden klímakutatók.

A júniusi európai hőhullám 4 Celsius-fokkal volt melegebb az átlagos hőhullámoknál – írja az MTI alapján a Magyar Nemzet online kiadása.

„A klímaváltozás többé már nem egy absztrakt növekedés a globális átlaghőmérsékletben, ez egy olyan különbség, amelyet érezni lehet, ha kilépünk a hőhullámba” – mondta Geert Jan van Oldenborgh, a Holland Királyi Meteorológiai Intézet vezető kutatója, a nemzetközi tanulmány egyik szerzője.

„A megfigyelések azt mutatják, hogy a hasonló rendszeres hőhullámok egy évszázaddal ezelőtt 4 Celsius-fokkal hűvösebbek lehettek”

– olvasható a szélsőséges időjárási jelenségek és a klímaváltozás összefüggéseit vizsgáló World Weather Attribution (WWA) projekt jelentésében.

Párakapuban hűsölő nő Eger belvárosában  Fotó: MTI/Komka Péter

A kutatók azt is megállapították, hogy a klímaváltozás miatt ötször gyakoribb a valószínűsége a rekordmagas hőmérsékletű hőhullámoknak. „Olyan hőhullámot tapasztaltunk, amelynek az intenzitása átlagos lesz az évszázad közepére” – mondta Robert Vautard, a CNRS francia kutatóintézet kutatója.

A kutatók számítógépes modellezéssel számolták ki, hogy a június 26-28-i európai hőhullám idején mekkora lett volna normál esetben a várható átlaghőmérséklet. A szakemberek kimutatták, hogy a provence-i Gallargues-le Montueux térségben majdnem 2 Celsius-fokkal volt melegebb, mint az előző rekordmeleg hőhullámban 2003-ban. Most ebben az időszakban mérték Franciaországban a legmagasabb hőmérsékletet, 45,9 Celsius-fokot a feljegyzések kezdete óta. 

A meteorológus szerint az Európa fölötti magas légköri áramlatok gyengülése az időjárási rendszerek megtorpanását okozza, ami a hőmérséklet megugrásához vezet.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint az európai hőhullám teljesen összhangban van az üvegházhatású gázok okozta időjárási szélsőségekkel a WMO szerint.

Neked ajánljuk
Felkészültebben várhatja a hurrikánokat Amerika A tengerkutatás korai úttörői segítenek feltérképezni a klímaváltozás következményeit A Led Zeppelinről neveztek el egy új békafajt Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam