2019. november 20., Jolán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A mostani hőhullám igenis a klímaváltozás következménye

Európai klímakutatók valós időben futtatott szimulációval bizonyították be, hogy a kontinensen végigsöprő hőhullám a klímaváltozás nélkül valószínűleg nem következett volna be.

A statisztikai klimatológiai konferencián egybegyűlt tudósok a szimulációk összehasonlításakor kizárólag júniusi adatokat vizsgáltak, mint mondták, azért, mert azok viselkedése és következményei eltérnek a júliusiakétól és az augusztusiakétól – számolt be róla a Qubit.

A szimulációk kiértékelése után bizonyítottnak találták, hogy

a hőhullámokat az emberi tevékenység által kiváltott globális felmelegedés intenzívebbé és gyakoribbá teszi. Az intenzitásbeli és gyakoriságbeli növekedés nagymértékben függ a földrajzi terület elhelyezkedésétől.

Amellett, hogy gyakoribbak, a hőhullámok lényegesen melegebbek is. A szimulációk szerint a mai hőhullámok csúcshőmérséklete 4 Celsius-fokkal magasabb, mint egy évszázada. A hasonló erősségű hőhullámok előfordulási gyakorisága pedig tízszeresére nőtt az utóbbi évtizedekben.

Ernyővel védekezik a napsugarak ellen egy nő a baszkföldi fővárosban, Pamplonában 2019. június 28-án
Fotó: MTI/AP/Alvaro Barrientos
Neked ajánljuk
Az Európai Unió, Norvégia és Izland erősíti az együttműködést az éghajlatváltozás ellen Rendhagyó expedíció keres választ a változó klíma fontos kérdéseire Így fejlődött a vízügyek kezelése az elmúlt évtizedekben A tönkretett természet emberi nyomorúságot terem Mit érez egy gyermek, amikor az ismert világunk veszélybe kerül?
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam