2019. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A mostani hőhullám igenis a klímaváltozás következménye

Európai klímakutatók valós időben futtatott szimulációval bizonyították be, hogy a kontinensen végigsöprő hőhullám a klímaváltozás nélkül valószínűleg nem következett volna be.

A statisztikai klimatológiai konferencián egybegyűlt tudósok a szimulációk összehasonlításakor kizárólag júniusi adatokat vizsgáltak, mint mondták, azért, mert azok viselkedése és következményei eltérnek a júliusiakétól és az augusztusiakétól – számolt be róla a Qubit.

A szimulációk kiértékelése után bizonyítottnak találták, hogy

a hőhullámokat az emberi tevékenység által kiváltott globális felmelegedés intenzívebbé és gyakoribbá teszi. Az intenzitásbeli és gyakoriságbeli növekedés nagymértékben függ a földrajzi terület elhelyezkedésétől.

Amellett, hogy gyakoribbak, a hőhullámok lényegesen melegebbek is. A szimulációk szerint a mai hőhullámok csúcshőmérséklete 4 Celsius-fokkal magasabb, mint egy évszázada. A hasonló erősségű hőhullámok előfordulási gyakorisága pedig tízszeresére nőtt az utóbbi évtizedekben.

Ernyővel védekezik a napsugarak ellen egy nő a baszkföldi fővárosban, Pamplonában 2019. június 28-án
Fotó: MTI/AP/Alvaro Barrientos
Neked ajánljuk
Kezdhetünk hozzászokni a szélsőséges időjáráshoz Mit tehet a világ gyártósora a klíma megóvásáért? Súlyos időjárási fenyegetés érint szinte minden második magyart A klímaváltozás már az amerikaiak szerint is probléma Kipusztulás fenyegeti a magyar tölgyerdőket
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam