2020. február 29.,
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A mostani hőhullám igenis a klímaváltozás következménye

Európai klímakutatók valós időben futtatott szimulációval bizonyították be, hogy a kontinensen végigsöprő hőhullám a klímaváltozás nélkül valószínűleg nem következett volna be.

A statisztikai klimatológiai konferencián egybegyűlt tudósok a szimulációk összehasonlításakor kizárólag júniusi adatokat vizsgáltak, mint mondták, azért, mert azok viselkedése és következményei eltérnek a júliusiakétól és az augusztusiakétól – számolt be róla a Qubit.

A szimulációk kiértékelése után bizonyítottnak találták, hogy

a hőhullámokat az emberi tevékenység által kiváltott globális felmelegedés intenzívebbé és gyakoribbá teszi. Az intenzitásbeli és gyakoriságbeli növekedés nagymértékben függ a földrajzi terület elhelyezkedésétől.

Amellett, hogy gyakoribbak, a hőhullámok lényegesen melegebbek is. A szimulációk szerint a mai hőhullámok csúcshőmérséklete 4 Celsius-fokkal magasabb, mint egy évszázada. A hasonló erősségű hőhullámok előfordulási gyakorisága pedig tízszeresére nőtt az utóbbi évtizedekben.

Ernyővel védekezik a napsugarak ellen egy nő a baszkföldi fővárosban, Pamplonában 2019. június 28-án
Fotó: MTI/AP/Alvaro Barrientos
Neked ajánljuk
Klíma- és természetvédelmi akciótervet fogadott el a kormány Az Európai Bizottság első munkaprogramja a klímasemleges átállásra összpontosít Itthon a Felső-Tisza-vidék járhat a legrosszabbul Biztató eredményeket hozott a drogériákat cselekvésre buzdító petíció Így nézne ki a jövő villanyautója?
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam