2019. november 19., Erzsébet
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vadfűből készült szívószál mentheti meg a tengeri állatok millióit

A vadfűből készített környezetbarát szívószál és az ehhez hasonló ötletes találmányok egy lépéssel közelebb vihetik a világot a teljes műanyagmentességhez.

Évente mintegy 8 millió tonna műanyag, többek között eldobható szívószálak is kerülnek az óceánokba. Csak az Egyesült Államokban naponta 500 millió műanyag szívószálat használnak fel és dobnak a kukába – írja az epochtimes.com alapján az Impressmagazin.

A műanyag szívószálak kiváltására az utóbbi években több ötlet is született. Az ázsiai országokban például rizsből is gyártanak biológiailag lebomló szívószálakat, a legújabb ötlet pedig a vietnámi Tran Minh Tien találmánya, a vadfűből készített szívószál.

A biológiailag lebomló vadfűszívószálak 100 százalékban természetes anyagból készülnek, és nem tartalmaznak semmilyen vegyi anyagot vagy tartósítószert. Úgy bomlanak le, hogy semmilyen környezeti kárt nem okoznak.

Vietnámban, a Mekong-delta térségében tömegesen nő egy speciális, üreges vadfű (Lepironia articulata) a termőföldeken. A növény szára elég kemény, így alkalmas arra, hogy szívószálakat készítsenek belőle Fotó: Harry Rose/flickr.com

A módszer lényege nagyon egyszerű. Először begyűjtik az üreges vadfüvet, majd megmossák, és 20 centiméteres darabokra vágják őket. Az üreges szárakat ezt követően belülről megtisztítják egy fémrúddal, majd újra átmossák őket. A kész szívószálakat banánlevélbe csomagolják, és így tárolják, kis kötegekben feltekerve.

A biológiailag lebomló vadfűszívószálakat egyelőre csak Vietnámban lehet kapni, de remélhetően hamarosan megjelennek más országok boltjaiban és éttermeiben is. A gyártó arra kér mindenkit, hogy a lebomló szívószálakat használat után ne a vegyes kukába, hanem a komposztba dobjuk.

Neked ajánljuk
Még mindig dívik a szeméttel fűtés, pedig a környezetre, az egészségünkre és a pénztárcánkra is veszélyes Bárki csatlakozhat az Európai Hulladékcsökkentési Héthez! Az óceánokban lévő szemét tíz százaléka a halászatból származik Új élet meglévő daraboknak, hulladék nélküli szabás vagy éppen slow fashion? A kozmetikumok a felesleges csomagolás bajnokai
Tovább a forrásra: impressmagazin.hu
Vissza
Hírfolyam