2019. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hiábavaló a párizsi klímaegyezmény?

A működő és a tervbe vett fosszilis erőművek szén-dioxid-kibocsátása meghaladja azt a mennyiséget, amely a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokos korlátozásához szükséges – figyelmeztetnek szakemberek.

A világszerte gazdasági megfontolásból gyarapodó, fosszilis tüzelőanyagokra épülő infrastruktúrák – erőművek, gáztávvezetékek – eredményeként a bolygó jelenleg a legkevesebb 3 Celsius-fokos emelkedés irányába tart – íja az MTI alapján a hirado.hu.

A Nature című tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerzői már létező és egyelőre csak tervezett infrastruktúrákra vonatkozó adatokat elemezve megállapították, hogy

ezek együttes jövőbeli szén-dioxid-kibocsátása meghaladná azt a mennyiséget, amely a globális hőmérséklet-emelkedés 1,5 Celsius-fokban való korlátozásához kellene.

A tanulmányt készítő amerikai és kínai kutatók szerint a párizsi klímavédelmi egyezményben foglaltak teljesítéséhez egyáltalán nem, vagy csupán kismértékben szabadna a fosszilis tüzelőanyagokra épülő újabb infrastruktúrát kiépíteni, továbbá ki kellene vonni vagy korszerűsíteni a régi infrastruktúrákat.

Fotó: MonikaP/pixabay.com
Neked ajánljuk
Sokan ragadtak billentyűzetet a klímával kapcsolatos kérdések megválaszolására A magyar uniós polgárok is fontos ügynek tartják a klímaváltozást Így fejlődött a vízügyek kezelése az elmúlt évtizedekben Kétezer háztartást láthat el tiszta energiával a szeghalmi naperőmű Már közel félezer diáknak tartottak interaktív tanórát az energiakövetek
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam