2020. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Európai polgári kezdeményezések a környezetvédelem jegyében

Az Európai Bizottság többek mellett nyilvántartásba vette az éghajlatváltozás elleni küzdelem fokozását, és az egyszer használatos műanyagok teljes körű európai betiltását célzó európai polgári kezdeményezéseket.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az éghajlatváltozás elleni küzdelem fokozását minimális szén-dioxid-kibocsátási ár bevezetése révén sürgető kezdeményezők arra kérik fel az Európai Bizottságot, hogy fogadjon el jogszabályokat, amelyek a globális felmelegedés elleni küzdelem és hőmérséklet-emelkedés 1,5 Celsius-fokra történő korlátozása érdekében visszafogják a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását.

Céljuk egyebek mellett az energiatakarékosság és a megújuló energiaforrások felhasználásának népszerűsítése, továbbá a szén-dioxid-kibocsátás határokon történő kiigazítását célzó mechanizmus bevezetése.

Az európai „műanyagkorszak” végét sürgető kezdeményezés szervezői arra kívánják felszólítani az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja felül az egyes műanyag termékek környezetre gyakorolt hatásáról szóló irányelvet az egyszer használatos műanyagok teljes körű európai betiltása érdekében.

Fotó: pixabay.com

A kezdeményezés célja, hogy 2027-re tiltsanak be minden műanyag csomagolóanyagot és palackot, hogy megkezdődhessenek az erőforrásaink korlátainak tiszteletben tartására irányuló konkrét intézkedések.

A bizottsági közlemény szerint a kezdeményezések nyilvántartásba vételére július második felében kerül sor. Ezt követően egyéves időszak áll a szervezők rendelkezésére a támogató aláírások összegyűjtésére. 

Amennyiben a kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, az Európai Bizottság három hónapon belül megvizsgálja a kezdeményezést, és reagál rá. A bizottság eldöntheti, hogy helyt ad-e a kérelemnek vagy elutasítja azt, de döntését mindkét esetben indokolnia kell.

Neked ajánljuk
Apokaliptikus összeomlás-elméletekre nem, következetes cselekvésre azonban annál inkább szükség van Az új sarkvidéki hőmérsékleti rekordok megerősítését kéri Oroszországtól a Meteorológia Világszervezet Bécs belvárosából kitiltják az autókat A fenntartható divat ügye nem egy banánhéjon fog elcsúszni Katasztrófa Japánban: árvizek és földcsuszamlások pusztítanak a felkelő nap országában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam