2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás okozta katasztrófák a jelenünk részévé váltak

A klímaváltozás által okozott katasztrófák mára már hetente fordulnak elő – figyelmeztet az ENSZ.

A Mozambikot romba döntő ciklonok, a több száz település kiürítését okozó indiai aszály és néhány hasonló hír az elmúlt hónapokban is bejárta a világsajtót, de a tragédiák többségéről nem is szerzünk tudomást, hiába jár a nyomukban halál és az otthonok elvesztése – idézi Mami Mizutorit, az ENSZ-főtitkár katasztrófák kockázatának csökkentéséért felelős különmegbízottját a Guardian alapján a 444.hu.

„Ez nem a jövőről szól, hanem a jelenről” – mondta, vagyis az alkalmazkodás a klímaváltozáshoz nem hosszú távú feladat, hanem azonnali befektetéseket igényel.

Becslések szerint a klímaváltozással összefüggő katasztrófák éves költsége 520 milliárd dollár, de Mizutori szerint a következő húsz évben várható károk töredékének elköltésével is mérsékelhető lenne a pusztítás.

Kelet-Szibériában olvadással megtetézett heves esőzések okoztak súlyos árvizet
Fotó: MTI/EPA

Az alkalmazkodásról sem mondhatunk le

Mizutori állítja: amikor házakat építünk, vasutat, gyárakat és energiatermelést fejlesztünk, akkor oda kellene figyelni rá, hogy azok ellenálljanak az egyre extrémebb körülményeknek, például az áradásoknak, szárazságnak, viharoknak.

A globális felmelegedés elleni küzdelem alatt a legtöbben az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklését értik, ami Mizutori szerint háttérbe szorítja az alkalmazkodás kérdését.

Fejét betakarva megy egy férfi Újdelhiben 2019. június 11-én. Az indiai hőhullám idején a hőmérséklet helyenként meghaladta a 48 Celsius-fokot
Fotó: MTI/EPA/Haris Tjagi

Részben azért is, mert tudósok és aktivisták egyaránt attól tartanak, hogy ha túl sokat beszélnek erről, az a társadalomban kialakíthatja az illúziót, hogy elég felkészülni a klímaváltozás hatásaira.

Az ENSZ különmegbízottja szerint ezek az érvek elavultak, nem lehet kijátszani egymás ellen a két problémát. Mizutori hangsúlyozza, hogy a kisebb hatókörű katasztrófák megelőzhetők lennének mondjuk az időjárás-előrejelzés fejlesztésével, új építési szabályokkal, jobb infrastruktúrával, vagy például gátakkal és vízkészletek felhalmozásával az áradások és aszályok ellen.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam