Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 5., Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy fővárosnyi területet elveszített Indonézia

Indonézia az utóbbi 15 évben 29 261 hektár szárazföldi területet vesztett a földerózió és a tengerszint emelkedése következtében, ami nagyjából fővárosa, Jakarta méreteinek felel meg – írja a The Jakarta Post című helyi lap.

A tengeri és halászati ügyek minisztériumának jelentése alapján Jáva szigetén a legsúlyosabb a helyzet, ahol az ország lakosságának több mint fele él. „A sziget északi partvidéke erős eróziónak van kitéve, amit főleg a hullámzás, az árapály és a széljárás vált ki” – írja az MTI alapján a vg.hu.

A lap szakértőkre hivatkozva hozzáteszi, hogy

a helyzetet tovább súlyosbítja a helyi lakosok környezetromboló tevékenysége, így például az illegális homokbányászat és az, hogy mangroveerdőket irtanak ki tejhaltenyészetekhez.

A kutatók egyike szerint az emberi beavatkozás nagyobb szerepet játszhat az erózióban, mint a globális felmelegedés hatására emelkedő tengerszint.

Az indonéziai kormány becslései szerint az ország 150 milliós lakosságának 60 százaléka a part menti területeken él. A földerózió gazdasági problémát is jelent, hiszen az indonéziai ipar 80 százaléka szintén ezeken a területeken telepedett meg.

Jakarta is bajban van Fotó: pxhere.com

Jakarta évente 10-25 centimétert süllyed, a város 40 százaléka már most a tengerszint alatti magasságon helyezkedik el, ezért fokozattan ki van téve az áradások veszélyének. A leginkább borúlátó előrejelzések szerint 2030-ra a város teljesen víz alatt lesz. Az indonéz kormány egyebek mellett ezért is fontolgatja a főváros áthelyezését egy másik szigetre. A legvalószínűbb új helyszín Borneón lenne, Kalimantan tartományban.

Neked ajánljuk
Egyre több jegybank lép a klímáért A magyar mérnökök is bedobják magukat a klímaváltozás ellen Vigyázzunk a fákra! A karanténból ingyen elkóborolhatunk a könyvek univerzumába Kivilágított ablakok biztatták a világ nagyvárosait
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam