2020. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb elképesztő hőmérsékleti rekord Alaszkából

Az anchorage-i nemzetközi repülőtéren a hivatalos adatok szerint a hőmérséklet a mérések óta első ízben elérte a 90 Fahrenheitet (mintegy 32,2 Celsius-fok), írja az MTI a National Weather Service (NWS) meteorológiai intézet közlése alapján.

A július 4-i nappali átlaghőmérséklet Achorage-ben 18,3 Celsius-fok volt. A kutatók mérései szerint több történelmi rekord is megdőlt. Alaszka már tavasszal is rekordokat döntött az enyhe hőmérsékleti értékekkel, különösen az éghajlatváltozásra érzékeny sarkköri övezetben – írja az MTI alapján az Index.

 „A rendkívül magas hőmérsékleteket egy felettünk húzódó vastag, nagynyomású légréteg okozza”

– magyarázta Bill Ludwig meteorológus, az NWS munkatársa az Anchorage Daily News című lapnak.

A tudósok szerint Alaszkában kétszer olyan gyors a felmelegedés, mint a világátlag. „1901-től 2016-ig az egyesült államokbeli átlaghőmérsékletek 1 Celsius-fokkal emelkedtek, míg Alaszkában az emelkedés 2,6 Celsius-fokos volt” – közölte áprilisban Rick Thoman, az ACCAP alaszkai klímaközpont szakértője.

Fotó: Frank K./Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Húszmilliárd fát ültet Etiópia Juhász Árpád: Az ember nem tanul a múltból, nem tanul a drámai helyzetekből A Volvo is komolyan veszi a klímaváltozás elleni harcot Drámaian nőtt a fakitermelés az uniós országokban Adomány a szegedi Klinikai Központ dolgozóinak
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam