2021. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lesznek a nyomorultak és a nyomorultabbak

Bár a klímaváltozás globális jelenség, annak hatásai nem egyformán oszlanak el. Világszerte kihívások elé állítja az emberiséget a kiszámíthatatlan időjárás és a fertőző betegségek terjedése, de egyes országokban a következmények különösen tragikusak lehetnek.

Egyes országoknak a gabonatermést sújtó hőség miatt súlyos élelmiszerhiánnyal kell szembenézniük, a mélyen fekvő csendes-óceáni szigeteket pedig a tengerszint emelkedése fenyegeti – a szeretlekmagyarország.hu cikke a Business Insider nyomán kilenc különösen aggasztó helyzetben lévő régiót emel ki.

India

A szubkontinensen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint 25%-kal többen halhatnak meg a klímaváltozás okozta éhínségben, mint napjainkban. A jelenség már napjainkban is érezteti hatását: nőtt a mezőgazdaságban élők öngyilkossági aránya, az elmúlt három évtizedben közel 60 ezer gazda és mezőgazdasági munkás vetett véget életének.

Indiai kislány alszik egy sátorban az áradások miatt otthonukból kitelepített emberek számára létesített táborban
Fotó: MTI/EPA

Namíbia

Namíbiában májusban a kormány rendkívüli állapotot hirdetett, mert az országban hat éven belül már ötödször pusztít szárazság. Nemcsak az emberek, az állatok is éheznek, ezért a kormány bejelentette, hogy több mint ezer vadállatot elad külföldre, hogy megmentse az életüket, és pénzt gyűjtsenek fennmaradásukhoz. 

Kína

Kínában szedheti a legsúlyosabb áldozatokat a klímaváltozás nyomában járó éhínség. Kína élelmiszer-sebezhetőségét elsősorban a szárazság, az áradások és a viharok okozzák. Ez a helyzet még tovább romolhat a tengerszint emelkedésével. Kína egyes részei a 21. század végére lakhatatlanná válhatnak.

Az óceán múlékony gyöngyszemei

A tengerszint emelkedése a létében fenyeget számos országot. Jelenleg mintegy 115 sziget tűnhet el a víz alatt, köztük a ma turistaparadicsomnak tekintett Seychelle-szigetek. Számos alacsonyan fekvő korallsziget már 2050-re elnéptelenedhet, mert a sós tengervíz tönkreteheti infrastruktúrájukat, és megfertőzheti ivóvízforrásaikat.

Neked ajánljuk
A szokásosnál jóval melegebb volt a tavalyi év Magyarországon A modern ember a történelemben elsőként jelent magára is fenyegetést A Greenpeace elvesztette a norvég kormány elleni pert a sarkvidéki olajfeltárások ügyében A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz
Tovább a forrásra: szeretlekmagyarorszag.hu
Vissza
Hírfolyam