2019. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Július nem volt még ilyen forró a Földön

Klímakutatók szerint az idei július lehet a valaha volt legmelegebb hónap: a világ számos pontján sorra dőlnek meg a melegrekordok.

Soha nem látott meleg van például Kanada sarkkörhöz közeli vidékein, ahol pár napja 20 fok feletti hőmérsékletet mértek, pedig általában csak pár fok szokott ilyenkor ott lenni. Emellett durva aszály van Indiában és Zimbabwében is, Dél-Franciaországban és Indonéziában pedig erdőtüzeket okozott a hőség – írja a Guardian nyomán az Index.

Karsten Haustein, az Oxfordi Egyetem klímakutatója szerint

ha a következő két hétben is olyan hőség lesz a világ nagy részén, mint a hónap első felében volt, akkor megdőlhet a két évvel ezelőtti rekord.

A NASA pár napja jelentette be, hogy a Kopernikusz műhold adatai alapján az előző hónap volt minden idők legmelegebb júniusa. Egyébként a valaha mért tíz legmelegebb évből kilenc 2000 után volt, az idei pedig valószínűleg bekerül majd a top 5-be.

Televíziós stáb tagjai forgatnak a párizsi Trocadéro tér szökőkútjában 2019. június 25-én. A francia fővárosban a hármas szintű hőhullámtervet léptették életbe, tizenhárom parkot tartottak nyitva éjszakánként is, hogy az emberek hűsölni tudjanak
Fotó: MTI/AP/Thibault Camus

A tudósok arra hívják fel a figyelmet, hogy a világszerte emelkedő hőmérsékletért legfőképpen az emberi tevékenység felelős, főként a szén-dioxid-kibocsátás emelkedése (leginkább az autók és a repülőgépek emelkedő száma jelent gondot) és az erdőirtások tehetők felelőssé.

Neked ajánljuk
Áder Jánost is felszólalásra kérték a New York-i klímacsúcson Őrizetbe vették az Extinction Rebellion aktivistáit Londonban Az indián banántól a télálló citromig egy magyar gazda birtokán Apró lépésekkel segít zöldülni a dm 9000 háztartást lát el tiszta energiával a MOL napelemparkja
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam