2020. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dél-Ázsiában már zajlik a klímaváltozás drámája

Ami a fejlett világban élők számára egy sürgető, de csak a távoli jövőt elfelhőző probléma,  Dél-Ázsiában már emberek százainak az életébe került, és az eddigieknél jóval súlyosabb menekültválsággal fenyeget.

Csaknem hatmillió embert fenyegetnek az áradó folyók Dél-Ázsia-szerte, ahol eleve százezrek kényszerültek otthonuk elhagyására a monszunnal járó erős esőzések miatt. Szakértők szerint Indiának 5 éve maradt, hogy a csökkenő talajvízszintből eredő krízisre megoldásokat találjon, különben több mint 100 millió ember maradhat megfelelő vízforrás nélkül – írja a CNN.

Afganisztán mezőgazdasággal foglalkozó régióiból milliók menekülnek a szárazság nyomában járó éhezés elől, Bangladesben a monszun utakat tett járhatatlanná és közösségeket szigetelt el.

Műanyag kannákkal állnak sorba ivóvízért az emberek a Tamilnádu állambeli Csennaiban
Fotó: MTI/AP/R.Parthibhan

Dél-Ázsiai mezőgazdasága mindig erősen ki volt szolgáltatva a monszunnal érkező csapadéknak. Márpedig egy Nature-ben publikált tanulmány szerint az elmúlt évtizedekben az Indiai-óceán felmelegedése, az El Niño gyakoribbá válása, a levegőszennyezés és a talajművelésben bekövetkezett változások együttes hatására a  monszun változékonyabbá és kiszámíthatatlanabbá vált.

A csapadék mennyisége folyamatosan csökkent, ugyanakkor a szélsőséges, nagy intenzitású, áradásokkal és földcsuszamlásokkal járó esőzések gyakoribbá váltak.

Az egyre növekvő hőmérséklet, a vízhiány és a súlyos áradások együttesen komolyan felvetik annak a lehetőségét, hogy India egyes részei az ember számára lakhatatlanná válhatnak. És nem csak Indiáról van szó: az egészséges ember számára is végzetes hőmérséklettel járó hőhullámok gyakoriságának növekedésétől lehet tartani nemcsak Dél-Ázsiában, de a Közel-Kelet és Észak-Afrika egyes területein is.

Gyalogosok gázolnak a vízben a monszuneső következtében elárasztott Mumbai egyik utcáján
Fotó: MTI/AP/Rafik Makbúl

Ez is mutatja, hogy a klímaváltozással járó krízis nem egyformán és nem egy időben érinti (majd) a Föld különböző régióit, de kétségkívül valamennyiünk életére hatással lesz. Bizonyos területek csak kezelhető mértékű hőséggel és változékony időjárással szembesülnek, máshol az extrém időjárási szélsőségek, a tengerszint emelkedése, a talaj leromlása nyomán súlyos tömegek süllyedhetnek nyomorba és kényszerülhetnek az éhhalál vagy a menekülés közti – nem kétséges kimenetelű –választásra.

Neked ajánljuk
Rekordmeleg szeptember van mögöttünk Melegedést idéztek elő az északi féltekén Kína légszennyezés elleni erőfeszítései Észrevétlen maradt egy hidegrekord az északi féltekén Medvét láttak Miskolcon (videóval) Málnatermesztés a sivatagban? Igen!
Tovább a forrásra: cnn.com
Vissza
Hírfolyam