2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dél-Ázsiában már zajlik a klímaváltozás drámája

Ami a fejlett világban élők számára egy sürgető, de csak a távoli jövőt elfelhőző probléma,  Dél-Ázsiában már emberek százainak az életébe került, és az eddigieknél jóval súlyosabb menekültválsággal fenyeget.

Csaknem hatmillió embert fenyegetnek az áradó folyók Dél-Ázsia-szerte, ahol eleve százezrek kényszerültek otthonuk elhagyására a monszunnal járó erős esőzések miatt. Szakértők szerint Indiának 5 éve maradt, hogy a csökkenő talajvízszintből eredő krízisre megoldásokat találjon, különben több mint 100 millió ember maradhat megfelelő vízforrás nélkül – írja a CNN.

Afganisztán mezőgazdasággal foglalkozó régióiból milliók menekülnek a szárazság nyomában járó éhezés elől, Bangladesben a monszun utakat tett járhatatlanná és közösségeket szigetelt el.

Műanyag kannákkal állnak sorba ivóvízért az emberek a Tamilnádu állambeli Csennaiban
Fotó: MTI/AP/R.Parthibhan

Dél-Ázsiai mezőgazdasága mindig erősen ki volt szolgáltatva a monszunnal érkező csapadéknak. Márpedig egy Nature-ben publikált tanulmány szerint az elmúlt évtizedekben az Indiai-óceán felmelegedése, az El Niño gyakoribbá válása, a levegőszennyezés és a talajművelésben bekövetkezett változások együttes hatására a  monszun változékonyabbá és kiszámíthatatlanabbá vált.

A csapadék mennyisége folyamatosan csökkent, ugyanakkor a szélsőséges, nagy intenzitású, áradásokkal és földcsuszamlásokkal járó esőzések gyakoribbá váltak.

Az egyre növekvő hőmérséklet, a vízhiány és a súlyos áradások együttesen komolyan felvetik annak a lehetőségét, hogy India egyes részei az ember számára lakhatatlanná válhatnak. És nem csak Indiáról van szó: az egészséges ember számára is végzetes hőmérséklettel járó hőhullámok gyakoriságának növekedésétől lehet tartani nemcsak Dél-Ázsiában, de a Közel-Kelet és Észak-Afrika egyes területein is.

Gyalogosok gázolnak a vízben a monszuneső következtében elárasztott Mumbai egyik utcáján
Fotó: MTI/AP/Rafik Makbúl

Ez is mutatja, hogy a klímaváltozással járó krízis nem egyformán és nem egy időben érinti (majd) a Föld különböző régióit, de kétségkívül valamennyiünk életére hatással lesz. Bizonyos területek csak kezelhető mértékű hőséggel és változékony időjárással szembesülnek, máshol az extrém időjárási szélsőségek, a tengerszint emelkedése, a talaj leromlása nyomán súlyos tömegek süllyedhetnek nyomorba és kényszerülhetnek az éhhalál vagy a menekülés közti – nem kétséges kimenetelű –választásra.

Neked ajánljuk
Az El Niño hatásai pontosan előrejelezhetők, mégsem sikerül védekeznünk 2021-ben kilőtt a fejlett államok szén-dioxid-kibocsátása Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta Elindult az őszi szélben szaporodni a sziki ballagófű (videóval) Jönnek a Xiaomi elektromos autói
Tovább a forrásra: cnn.com
Vissza
Hírfolyam