Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 30., Zalán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb kitüntetéssel ismerték el Greta Thunberg küzdelmét

Greta Thunberg svéd környezetvédő aktivista vehette át vasárnap Franciaországban a Szabadság-díjat, amelyet a normandiai partraszállás emlékére és szellemiségének megőrzésére alapítottak. 

A díjat második világháborús veteránok jelenlétében adták át a normandiai Caen városában. A 16 éves diáklány a díjjal járó 25 ezer eurót négy olyan szervezetnek ajánlotta fel, amelyek szerinte „az éghajlatigazságért, és azért dolgoznak, hogy segítsék az olyan déli országokban élőket, akiket már érint az ökológiai és éghajlatváltozás”. 

A díjátadón több második világháborús veterán is megjelent, köztük a francia Léon Gautier és az amerikai Charles Norman Shay, a díj két fővédnöke. 

„Katonaként a szabadságért és azért harcoltam, hogy Európa felszabaduljon a náci megszállás alól 75 évvel ezelőtt. De mindennek semmi értelme nincs, ha az anyaföldünk alapjaiban sérül, és a civilizációnk összeomlik a nem megfelelő emberi viselkedés miatt”

– mondta a francia hírügynökségnek az amerikai veterán, aki nagyon boldognak nevezte magát amiatt, hogy „a fiatal nemzedék egy ilyen nemes célért küzd”.

Greta Thunberg a Szabadság-díj átvételekor Fotó: AFP/youtube.com

Greta Thunberg elmondta: felejthetetlen napot töltött együtt az amerikai veteránnal a normandiai Omaha Beachen, az 1944-es amerikai partraszállás egyik legfőbb helyszínén. „A legkevesebb, amit a tiszteletükre tehetünk, az, hogy megállítjuk annak a földnek a pusztítását, amelyért Charles, Léon és társaik harcoltak, hogy minket megmentsenek” – hangsúlyozta a fiatal aktivista. 

„Hétmillióan halnak meg évente olyan betegségekben, amelyeket a környezetszennyezés okoz. Csendes háború folyik. Az ökológiai és éghajlati katasztrófa és a tömeges migráció, az éhezés és a háború közötti kapcsolat még sok ember számára nem egyértelmű.”

„Ezen változtatni kell” – tette hozzá.

A svéd diáklány 2018. augusztus 20-án kezdte sztrájksorozatát, azon a pénteki napon az iskola helyett a svéd törvényhozás épületéhez ment, hogy tüntessen a klímaváltozás elleni határozottabb fellépésért Fotó: Anders Hellberg/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
A klímavédelmi tárgyalásoknak is keresztbe tehet a koronavírus terjedése? 30 éve nem látott ütemben csökken a szén-dioxid-kibocsátás A kínai levegő állapotán javított a vírus miatti kényszerpihenő Citromsavval a ragyogóan tiszta otthonért #másképpfogom: Tömegrendezvények nélkül, az egyéni fogadalmak jegyében zajlott idén a Föld Órája
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam