2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az egyre extrémebb időjárás első áldozatává lehet egy amerikai kisváros

Az észak-karolinai Fair Bluffot 2016-ban a Matthew hurrikán áradása tizedelte meg, majd 2018-ban a Firenze hurrikán következett. Egy újabb hasonló katasztrófa hatására teljesen elnéptelenedhet.

Pár éve még a legtöbb Fair Bluff-i lakos úgy gondolta, hogy csak a parton élőket fenyegeti az áradás, de mint kiderült: a víz bárhová betörhet, és tönkreteheti a város másik szegletében élők lakóhelyeit is  – adta hírül a Guardian alapján az szmo.hu.

A Fair Bluff nevű települést ugyanis már két hurrikán tette félig tönkre, és ha egy újabb érkezik, akkor az az Egyesült Államok egyik első klímaváltozás miatt elnéptelenedett szellemvárosává válhat.

Az első hurrikán után 71 helyi lakos otthona vált lakhatatlanná. Két év múlva folytatódott a pusztító események sora a még brutálisabb, Firenze nevű viharral. Ráadásul a hurrikánok után bekövetkezett árvizek sem voltak kegyesek az ottaniakhoz, a település belvárosa mintegy 2 hétig állt víz alatt, mielőtt az ár elvonult.

Fotó: Trent Brown/youtube.com

Az illetékesek szeretnék újjáépíteni a belvárost, de nincs rá pénzük. A belváros jelenleg üres, Fair Bluff lakossága pedig felére csökkent, 450-re. A városvezetés célja, hogy az emberek 2020-ig, az amerikai népszámlálás előtt visszatérjenek az otthonukba. Ha ez nem valósul meg, akkor még rosszabb lesz a helyzet: mikrotelepülésként még alacsonyabb állami és szövetségi támogatással kell számolniuk.

Az elmúlt században Észak-Karolinára 15 nagy vihart csapott le. A 15 vihar között a három legrosszabb a kárköltség tekintetében az elmúlt 20 évben volt: a Firenze, a Matthew és a Floyd 1999-ben. Az extrém időjárási események gyakoribbá és intenzívebbé válását egyre több kutatás írja a klímaváltozás számlájára – ilyen értelemben Fair Bluff az első városok között lehet, amelyek a klímaváltozás hatására néptelenednek el.

Neked ajánljuk
Az ausztrál hírszerzők már negyven éve figyelmeztettek a klímaváltozás veszélyeire Európa a fenntarthatóság éllovasa A szőlőtermesztés fajtahasználata a klímaváltozás közepette Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: szeretlekmagyarorszag.hu
Vissza
Hírfolyam