2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szénadó lehet a klímaválság ellenszere?

Miután a jelentések szerint eddig egyértelműen elégtelenek a klímaváltozás megakadályozására és hatásai mérséklésére tett nemzeti és nemzetközi erőfeszítések, új intézkedésekre van szükség annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a katasztrofális mértékű éghajlatváltozás.

A német kormány munkáját 1963 óta segítő tekintélyes gazdasági szakértői tanács a szén-dioxid-kibocsátás széles körű megadóztatását javasolja, amellyel szerintük elérhetővé válhatnának az ország máskülönben reménytelennek tűnő kibocsátáscsökkentési céljai – derül ki Major András Portfolión megjelent elemzéséből.

Az elképzelés szerint a karbonadó a kibocsátás csökkentésére és az ezt célzó innovációs tevékenység fokozására ösztönözné az érintetteket,

az ebből származó bevételeket pedig az állampolgárokhoz visszajuttatva a kedvezőtlen társadalmi hatások is mérsékelhetők.

Az üzemanyagokra és a fűtőolajra kivetendő elvonással konkrétan a szállítási-közlekedési ágazat, az épületek és az agrárium, vagyis azon szektorok szén-dioxid-kibocsátását terhelnék meg, amelyek nem vesznek részt az EU emissziókereskedelmi rendszerében (EU ETS).

A német kormányzati szakértői testület úgy véli, egy tonna szén-dioxid kibocsátására 25 és 50 euró közötti adót kellene kivetni, és Svenja Schulze környezetvédelmi miniszter is elfogadhatónak tartana egy 35 euró körüli kezdeti értéket. Ez literenként átszámítva mintegy 8-9 forintos drágulást okozna a benzin és dízel árában.

A kérdésről az Angela Merkel kancellár által a klímaügyben területileg leginkább érintett nyolc miniszterből felállított klímakabinet fog dönteni várhatóan szeptemberben egy átfogó klímavédelmi törvénycsomag részeként.

A CO2-kibocsátás fizetőssé tétele nem csak Németországban téma. A European Association of Environmental and Resource Economists (EAERE) júniusban szénadó bevezetésére sürgette az EU-tagországok kormányait a szállítási-közlekedési és az ingatlanszektorban. A nemzetközi közgazdásztársaság szerint a kibocsátás ingyenességének felszámolása kínálja a legköltséghatékonyabb megoldást a klímasemlegesség elérésére.

Neked ajánljuk
Az ausztrál hírszerzők már negyven éve figyelmeztettek a klímaváltozás veszélyeire Európa a fenntarthatóság éllovasa A szőlőtermesztés fajtahasználata a klímaváltozás közepette Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam