2021. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Észak-Amerika komoly hőséggel küzd

A hőség által sújtott övezet Közép-Nyugattól az Atlanti-óceánig húzódott. Floridában vagy Arizonában általában sokkal melegebb van, mint New Yorkban vagy Washingtonban, de ezúttal fordított a helyzet: a déli államokban enyhébb volt az idő.

Lemondták a vasárnapi triatlon- és lóversenyt New Yorkban, ahol 38 Celsius-fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála a hétvégén. A polgármester mindenkit figyelmeztetett, vegye komolyan a hőséget, mert az életével játszik – számolt be a hvg.hu.

New Yorkban több mint 500 hőség elleni központot hoztak létre, az emberek ott lehűlhetnek és vizet ihatnak.

Maryland államban három ember halálát tulajdonítják a hőségnek, a hőhullám leghíresebb áldozata Mitch Petrus amerikai futballista. A hőhullám idején kertjében dolgozgatott, hőgutát, majd stroke-ot kapott. Az orvosok nem tudták megmenteni a 32 éves játékos életét.

Szökőkút vizében hűsíti magát gyermekével egy nő a washingtoni Georgetown Waterfront parkban 2019. július 18-án. Az amerikai fővárosban 43 Celsius-fokos hőség tombol.
Fotó: MTI/EPA/Erik S. Lesser

A Vöröskereszt Vörös Félhold klíma-előrejelzése szerint 2100-ra ha minden így megy tovább, az emberiség háromnegyed részének azzal kell számolnia, hogy minden évben lesz egy 20 napos hőhullám, amely a szó szoros értelmében gyilkos következményekkel járhat:

Afrika és India egyes területei gyakorlatilag lakhatatlanná válhatnak, mert a hőség miatt életveszélyes lesz kilépni a lakásból.

Észak-Amerika vagy Európa természetesen nem tart itt, de a tendenciák riasztóak: a felmelegedés egyre gyorsul, és a hőhullámok egyre tovább tartanak. Mindez a politikusok, így a klímavédelemmel kapcsolatban szkeptikus Trump döntéseire is hatással lehet.

Neked ajánljuk
A világátlagnál kétszer gyorsabban melegszik Izrael Elfogadta a képviselőház Biden klímavédelmi csomagját Változnak a madárénekek – nem az előnyükre Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás Lyon fenntarthatósági megfontolásokból betiltja a vendéglátóhelyek teraszainak fűtését
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam