2020. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A következő 18 hónap átütő jelentőségű lehet a legnagyobb bajok elkerülésében

Az IPCC tavalyi jelentése világossá tette, 12 évünk van arra, hogy elkerüljük a klímaváltozás legsúlyosabb forgatókönyveit. 2030-ig 45 százalékkal kellene csökkentenünk a szén-dioxid-kibocsátásunkat – csakhogy ennek akkor lehet reális esélye, ha a cselekvés politikai alapjait az elkövetkező másfél év folyamán sikerül leraknunk.

2020 mint a klímavédelmi erőfeszítések szempontjából meghatározó fordulópont, egy világhírű klímatudós, Hans Joachim Schellnhuber 2017-ben megfogalmazott figyelmeztetésében tűnik fel először: a klíma matematikája brutálisan egyértelmű, ha a világot nem sikerül az elkövetkező években meggyógyítanunk, 2020-ra véglegesen a nemtörődömségünk áldozatává válhat – idézi fel a Potsdami Klímakutató Intézet alapítójának szavait a BBC.

A 2030-as céldátum kapcsán egyre több elemző véli úgy, hogy a kibocsátás csökkentésére irányuló intézkedések csak akkor lehetnek sikeresek, ha az ezeket szentesítő politikai döntések a következő év végéig megszületnek.

Fotó: pixabay.com

Okozza bár ezt a hőhullámok meggyőző ereje, egy svéd középiskolás elszánt mozgalma vagy az Extinction Rebellion tüntetései, az elmúlt hónapokban a közvélemény is egyre nagyobb érdeklődést mutat a klímaváltozás kérdései iránt, és szomjazza a lehetséges megoldásokat úgy egyéni, mint globális szinten.

Erre a támogató környezetre szükségük is lesz a döntéshozóknak, ugyanis az elkövetkező másfél évben három alkalommal is összeülnek, hogy a párizsi klímaegyezmény keretében hozott – és egyelőre kevéssé hatékony – vállalásaikat új alapokra helyezzék.

Ezt követi a Chilében megrendezésre kerülő COP25-ön folytatódhatnak a megkezdett egyeztetések, hogy a 2020 végén Nagy-Britanniában megtartott COP26 során sokak reményei szerint sikerüljön megteremteni azoknak a klímavédelmi intézkedéseknek a hátterét, amelyek révén a globális felmelegedés mértéke 1,5 °C-ban maximálható.

Az első klímacsúcsra szeptember 23-án kerül sor, a találkozót összehívó António Guterres ENSZ-főtitkár egyértelművé tette: a részt vevő országoktól a kibocsátásuk csökkentésére vonatkozó kész és hatékony terveket vár New Yorkban.

A tárgyalások sikere ugyanakkor nagyban múlhat azon, hogy a gazdasági érdekeiket féltő országok – így például az Amerikai Egyesült Államok vagy történetesen Szaúd-Arábia – vagy a klímaváltozás miatt már napjainkban súlyos katasztrófákkal és fenyegetettségekkel megküzdő államok érvei kerekednek felül.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás a téli sportokat is veszélyesebbé teszi Az uniós klímavédelem sikere az egyes országokban dől el ITM: magyar cégek segíthetik a nyugat-balkáni régió klímavédelmi törekvéseit Rengeteg szemetet szállítottak el ősszel az erdőkből A régi festmények nemcsak a kurátorok, de a klímatudósok szívét is megdobogtatják
Tovább a forrásra: bbc.com
Vissza
Hírfolyam