2020. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Oroszország nyerhet is a klímaváltozással

Oroszország ázsiai részének nagy területei válhatnak lakhatóvá az emberek számára 2080-ra a klímaváltozás miatt orosz és amerikai kutatók tanulmánya szerint.

A krasznojarszki Szövetségi Kutatóközpont és az amerikai Nemzeti Világűr Kutatóintézet (NIA) szakemberei jelenlegi és várható klímaforgatókönyveket használva vizsgálták meg az Environmental Research Letters című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban, hogy miként változik meg az időjárás Oroszország ázsiai térségében, és az milyen lehetőséget teremthet ember lakta települések számára a 21. században – számolt be az Eurekalert alapján az Alon.

„Az emberek korábbi migrációi kapcsolatban vannak a klímaváltozással. Meg akartuk tudni, hogy a klíma jövőbeni változása által a kevésbé lakható ázsiai területek lakhatóbbá válnak-e az emberek számára” – fogalmazott Jelena Parfenova, a tanulmány vezető szerzője.

Szibériai táj Fotó: Tormod Sandtorv/flickr.com

Tanulmányához a kutatócsoport felhasználta 20 általános körforgási modell kombinációját és két szén-dioxid reprezentatív koncentrációs nyomvonal (RCP) forgatókönyvet, utóbbiak feladata elsősorban a légkörben található üvegházhatású gázok koncentrációváltozásának időbeli leírása. Az egyik forgatókönyv egy enyhébb, a másik egy jóval szélsőségesebb klímaváltozást feltételezett.

Azt találták, hogy utóbbi esetében 2080-ra Oroszország ázsiai részén jóval enyhébb lesz az éghajlat, kisebb térségeket fog borítani a permafroszt (örökfagy), amely jelenleg a térség 65 százalékát uralja, ám 2080-ra ez 40 százalékra csökkenhet.

Az enyhébb klímaváltozási forgatókönyv esetében is 15 százalékkal javulna a tájhasznosítás lehetősége az emberi élet fenntarthatósága szempontjából, ami azt jelenti, hogy ötszörösére nőne a terület termőképessége.

„Oroszország ázsiai térsége jelenleg igen hideg. Egy jövőbeni melegebb időjárásban az élelmiszer-biztonság valószínűleg jóval kedvezőbb lesz az emberek számára” – mondta Parfenova.

Neked ajánljuk
Húszmilliárd fát ültet Etiópia Juhász Árpád: Az ember nem tanul a múltból, nem tanul a drámai helyzetekből A Volvo is komolyan veszi a klímaváltozás elleni harcot A fenntartható divat ügye nem egy banánhéjon fog elcsúszni Katasztrófa Japánban: árvizek és földcsuszamlások pusztítanak a felkelő nap országában
Tovább a forrásra: alon.hu
Vissza
Hírfolyam