2020. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elharapózó erdőtüzek figyelmeztetnek a sarkkör gyors melegedésére

Műholdképeken is jól látható az a sűrű füst, amely beborítja Alaszka, Grönland és Szibéria hatalmas területeit.

Az Európai Unió földmegfigyelési programjában működő Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS), amely a légkör kémiai összetételét és a kibocsátásokat monitorozza, több mint száz nagy erdőtüzet észlelt a sarkköri régióban – adta hírül a CNN nyomán az Index.

A múltban is voltak erdőtüzek a sarkkörön, de sohasem ennyi.

Számos korábbi tanulmány megállapította, hogy a sarkkörön a globális átlagnál jóval nagyobb mértékben növekszik az átlaghőmérséklet, és ez ideális körülményeket teremt az erdőtüzek kialakulásához. Ez a régió ráadásul ritkán lakott, ezáltal a beavatkozás is körülményesebb.

Ezek a tüzek még inkább fokozzák a globális klímaváltozást, hiszen az égés során rengeteg szén-dioxid kerül a levegőbe, ráadásul a szürke színű hamu a jégre kerülve több napenergiát tud elnyelni, és felgyorsíthatja az olvadást.

Erdőtüzek füstje gomolyog Alaszka felett Fotó: Pierre Markuse/flickr.com
Neked ajánljuk
Emberéleteket és gazdaságokat lehetne megmenteni az afrikai hőhullámok pontosabb dokumentálásával A klímavédelem előrébb való, mint a kényelem Mámoros hírek a szén-dioxid-hasznosítás világából 800 liter kézfertőtlenítőt ajánlott fel a Teva Fogaskerekekből gitár
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam