2020. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A britek nagy többségét jobban foglalkoztatja a klímaváltozás, mint a Brexit

A legfrissebb felmérés szerint a briteket sokkal inkább foglalkoztatják az éghajlatváltozás lehetséges következményei, mint a brit EU-tagság megszűnésének hatásai.

A ComRes közvélemény-kutató cég által a Christian Aid segélyszervezet megbízásából, 2072 fős reprezentatív választói minta bevonásával elvégzett vizsgálat kimutatta, hogy a britek 71 százaléka szerint az Egyesült Királyság jövője szempontjából a klímaváltozás hosszabb távú hatásai fontosabbak lesznek, mint a Brexit.

A válaszadók 61 százaléka nem tartja elégségesnek a brit kormány által az éghajlatváltozás folyamatának megállítására tett intézkedéseket.

Amikor Johnson szerdán a londoni Buckingham-palotába tartott, hogy II. Erzsébet királynőtől átvegye a kormányalakítási megbízást, az őt szállító autókonvojt a palota felé vezető Mall sugárúton a Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi csoport brit tagozatának aktivistái próbálták megállítani, élőláncot kialakítva az úttesten.

Környezetvédő aktivisták már beiktatásának napján látványosan felhívták Boris Johnson brit miniszterelnök figyelmét a klímaváltozás veszélyeire Fotó: MTI/AP

 A rendőrök néhány másodperc alatt eltávolították a piros pólót viselő demonstrálókat. 

Nagy-Britannia éppen ezen a héten élte át az idei nyár legforróbb napjait: csütörtökön Cambridge-ben 38,1 fokos csúcshőmérsékletet mértek. 

Ezzel meg is dőlt a júliusi brit hőségrekord, és csak 0,4 fok hiányzott az eddigi abszolút országos rekord beállításához.

Péntekre ugyan megszűnt a kánikula Nagy-Britanniában, de az előző napok forróságának következményeit az ilyen hőmérsékleti szélsőségekre nem méretezett közlekedési infrastruktúra még nem heverte ki. Pénteken az angliai vasúti fővonalak jelentős részén szünetelt vagy csak korlátozott menetrenddel zajlott a forgalom, és a szaharai meleget kisöprő hidegfront viharainak áthúzódó hatásai miatt a légi közlekedésben is fennakadások voltak.

Neked ajánljuk
Emberéleteket és gazdaságokat lehetne megmenteni az afrikai hőhullámok pontosabb dokumentálásával A klímavédelem előrébb való, mint a kényelem Mámoros hírek a szén-dioxid-hasznosítás világából Megérkezett hazánkba a poloskák ősellensége Csaknem félszáz delfin sodródott partra Massachusettsben, önkéntesek mentették meg őket (videóval)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam