2020. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az emberiség megélt már klímaváltozásokat – de azok nagyon mások voltak

Egy Nature-ben publikált tanulmányban amerikai, norvég, spanyol és svájci klímakutatók foglalták össze az elmúlt 2000 év éghajlatváltozásaival kapcsolatos kutatásaikat. 

A kutatók tanulmányozták a közel-keleti termékeny félhold virágzását, az ókori civilizációk felemelkedéséhez és letűnéséhez, később a Római Birodalom terjeszkedéséhez és bukásához is hozzájáruló felmelegedési és lehűlési periódusokat, majd kidolgoztak egy általuk paleotermométernek elnevezett eljárást – írja a Qubit.

A módszer az írott és íratlan klímatörténeti forrásokból létrehozott adatbázis segítségével rekonstruálja az elmúlt két évezred éghajlati folyamatait.

A kutatók szerint eddig a változásokat úgy tartották számon, mint amelyek a Föld egészét érintették, ám kiderült, hogy az iparosodás előtti korszakokban nem ez volt a meghatározó. Sem az időszámítás előtti három évszázadra jellemző úgynevezett római meleg periódus, sem a 800 és 1200 közötti középkori eljegesedés nem volt globálisan egységes jelenség – állítják a klimatológusok.

A 16. és a 19. századi úgynevezett kis jégkorszak korántsem azt jelentette, hogy a Föld egységesen lehűlt volna Kép: Hendrick Avercamp: A tél örömei (17. század)

A történelem ismert jelentős felmelegedési, illetve lehűlési időszakai időben és térben nem voltak koherensek – szemben az elmúlt 150 évben tapasztalt éghajlatváltozással, amely a Föld 98 százalékán egyértelműen és határozottan egységesen érvényesül a mért adatok szerint.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás a téli sportokat is veszélyesebbé teszi Az uniós klímavédelem sikere az egyes országokban dől el A klímaváltozás a világörökségi helyszíneket is súlyosan veszélyezteti Önkéntes egyetemisták járvány idején Az Audi is eurómilliárdokat költ az elektromobilitásra
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam