2020. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Visszafordíthatatlanná vált a klímaváltozás?

Az idei második hőhullám éri el Nyugat-Európát. Mika János éghajlatkutató, az Eszterházy Károly Egyetem egyetemi tanára szerint az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási jelenségek kialakulásához a klímaváltozás járul hozzá.

Sok tíz fokkal délebbről érkező, afrikai eredetű száraz levegő éri el Franciaország északi részét is, ezáltal az Atlanti-óceánhoz közel elhelyezkedő nagy területeken is szokatlan hőség van, ami azért veszélyes, mert ott az emberek kevésbé vannak ehhez hozzászokva, ráadásul az intézmények műszaki megoldásai sem ennek alapján lettek kialakítva – mutatott rá Mika János az InfoRádiónak nyilatkozva.

A klímaváltozás, aminek minden bizonnyal az ember az okozója, sajnos folyamatosan zajlik, egy-egy területen pedig rendkívül szélsőséges időjárások tudnak létrejönni.

– mondta az éghajlatkutató, hozzátéve, hogy az ilyen események gyakorisága és intenzitása is növekszik.

Strandolók egy esseni uszodában 2019. július 24-én, amikor egy hőhullám következtében a levegő hőmérséklete a 40 Celsius-fok körül alakult Németországban
Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

A kutató rámutatott, a szélsőségeket vesszük észre, hiszen azok okozzák a legnagyobb bajokat is. Ezek mögött közvetlen kiváltó okként nem a klímaváltozást kell keresnünk, azonban abban, hogy ezek az események egyre szaporodnak, már közrejátszik. Ezek a változások évtizedes léptékben valósulnak meg, így egyáltalán nem biztos, hogy a jövő nyár is olyan lesz, mint a mostani. Lassan bontakoznak ki, de visszafordíthatatlanul, és nagyon sokat kell azért tenni, hogy a klímaváltozás lelassuljon, végül megálljon – tette hozzá.

A kutató nyilatkozata az infostart.hu oldalon teljes egészében meghallgatható.

Neked ajánljuk
Melbourne levegője a legrosszabb a világon Tovább tombolnak a tüzek Ausztráliában Segítséget kapnak a klíma miatt szorongó izlandi diákok Ez a falfesték nem (csak) úgy zöld Malajzia sem lesz a világ szemétdombja
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam