2020. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Visszafordíthatatlanná vált a klímaváltozás?

Az idei második hőhullám éri el Nyugat-Európát. Mika János éghajlatkutató, az Eszterházy Károly Egyetem egyetemi tanára szerint az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási jelenségek kialakulásához a klímaváltozás járul hozzá.

Sok tíz fokkal délebbről érkező, afrikai eredetű száraz levegő éri el Franciaország északi részét is, ezáltal az Atlanti-óceánhoz közel elhelyezkedő nagy területeken is szokatlan hőség van, ami azért veszélyes, mert ott az emberek kevésbé vannak ehhez hozzászokva, ráadásul az intézmények műszaki megoldásai sem ennek alapján lettek kialakítva – mutatott rá Mika János az InfoRádiónak nyilatkozva.

A klímaváltozás, aminek minden bizonnyal az ember az okozója, sajnos folyamatosan zajlik, egy-egy területen pedig rendkívül szélsőséges időjárások tudnak létrejönni.

– mondta az éghajlatkutató, hozzátéve, hogy az ilyen események gyakorisága és intenzitása is növekszik.

Strandolók egy esseni uszodában 2019. július 24-én, amikor egy hőhullám következtében a levegő hőmérséklete a 40 Celsius-fok körül alakult Németországban
Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

A kutató rámutatott, a szélsőségeket vesszük észre, hiszen azok okozzák a legnagyobb bajokat is. Ezek mögött közvetlen kiváltó okként nem a klímaváltozást kell keresnünk, azonban abban, hogy ezek az események egyre szaporodnak, már közrejátszik. Ezek a változások évtizedes léptékben valósulnak meg, így egyáltalán nem biztos, hogy a jövő nyár is olyan lesz, mint a mostani. Lassan bontakoznak ki, de visszafordíthatatlanul, és nagyon sokat kell azért tenni, hogy a klímaváltozás lelassuljon, végül megálljon – tette hozzá.

A kutató nyilatkozata az infostart.hu oldalon teljes egészében meghallgatható.

Neked ajánljuk
Rekordmeleg szeptember van mögöttünk Melegedést idéztek elő az északi féltekén Kína légszennyezés elleni erőfeszítései Észrevétlen maradt egy hidegrekord az északi féltekén A klímaváltozás kapcsán az egyik kulcsszó az alkalmazkodás Így készül a házi légfrissítő gél
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam