Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 4., Izidor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Visszafordíthatatlanná vált a klímaváltozás?

Az idei második hőhullám éri el Nyugat-Európát. Mika János éghajlatkutató, az Eszterházy Károly Egyetem egyetemi tanára szerint az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási jelenségek kialakulásához a klímaváltozás járul hozzá.

Sok tíz fokkal délebbről érkező, afrikai eredetű száraz levegő éri el Franciaország északi részét is, ezáltal az Atlanti-óceánhoz közel elhelyezkedő nagy területeken is szokatlan hőség van, ami azért veszélyes, mert ott az emberek kevésbé vannak ehhez hozzászokva, ráadásul az intézmények műszaki megoldásai sem ennek alapján lettek kialakítva – mutatott rá Mika János az InfoRádiónak nyilatkozva.

A klímaváltozás, aminek minden bizonnyal az ember az okozója, sajnos folyamatosan zajlik, egy-egy területen pedig rendkívül szélsőséges időjárások tudnak létrejönni.

– mondta az éghajlatkutató, hozzátéve, hogy az ilyen események gyakorisága és intenzitása is növekszik.

Strandolók egy esseni uszodában 2019. július 24-én, amikor egy hőhullám következtében a levegő hőmérséklete a 40 Celsius-fok körül alakult Németországban
Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

A kutató rámutatott, a szélsőségeket vesszük észre, hiszen azok okozzák a legnagyobb bajokat is. Ezek mögött közvetlen kiváltó okként nem a klímaváltozást kell keresnünk, azonban abban, hogy ezek az események egyre szaporodnak, már közrejátszik. Ezek a változások évtizedes léptékben valósulnak meg, így egyáltalán nem biztos, hogy a jövő nyár is olyan lesz, mint a mostani. Lassan bontakoznak ki, de visszafordíthatatlanul, és nagyon sokat kell azért tenni, hogy a klímaváltozás lelassuljon, végül megálljon – tette hozzá.

A kutató nyilatkozata az infostart.hu oldalon teljes egészében meghallgatható.

Neked ajánljuk
Valószínűleg az „évszázad legrosszabb éve volt” a tavalyi Ausztráliában A klímavédelmi tárgyalásoknak is keresztbe tehet a koronavírus terjedése? Romániában is országos erdősítési kampány kezdődött Először keltek ki keafiókák Magyarországon Vízi egypercesek – Novellapályázat
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam