2020. október 26., Dömötör
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tavaly 164 környezetvédőt gyilkoltak meg

Legalább 164, otthonát védő környezetvédő aktivistát gyilkoltak meg tavaly a világban, állítja kedden megjelent tanulmányában a Global Witness környezetvédő szervezet. Megállapításaik szerint a halálos áldozatokon túl  „megszámlálhatatlanul sok” aktivistát hallgattattak el erőszakkal.

Az őshonos ararák törzsfőnöke, Tatji Arara járőrözik Para államban törzse szülőföldjén. Csak ebben az államban nyolc földvédő aktivista vesztette életét a szójaiparral vívott küzdelemben – írja a France24 nyomán a 444.hu.

Olyanokról van szó, akik azt próbálták megakadályozni, hogy lakóhelyük helyén bányát nyissanak, kiirtsák a környék erdeit, hogy a faanyagot felhasználják és az erdőt termőterületté alakítsák.

2017-ben világszerte 205 aktivistát gyilkoltak meg, köztük a kolumbiai Ramón Bedoya Peñata és a Fülöp szigeteken élő Marivic Danyan édesapját. Gyermekeik nem adják fel a küzdelmet a Földért, ahol élni szeretnének. Forrás: Global Witness/facebook.com

A jelentés szerint toronymagasan a Fülöp-szigetek a legveszélyesebb hely az ilyen aktivistáknak és őslakos közösségeknek, ott csak tavaly harmincukat gyilkolták meg. Kolumbiában 24-en, Indiában 23-an vesztették életüket. Arányaiban Guatemala még ezen a három országon is túltesz: az ezekhez képest elenyésző népességű országban 16 aktivistát gyilkoltak meg.

„Ez az erőszak emberi jogi válság, de mindannyiunkat fenyeget, akik a stabil klímától függünk” – fogalmazott a jelentés kapcsán Vicky Tauli-Corpuz, az ENSZ őslakosokkal foglalkozó különleges jelentéstevője.

Neked ajánljuk
Későbbre halasztották a döntést az új, uniós klímacélról Közel 140 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid került a légkörbe az esztergomi régióban Európa legnagyobb bankja beszáll a klímaváltozás elleni harcba Napenergiával világító kerékpárút épül Esztergomnál A motorosok és a természet
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam