Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 31., Árpád
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már a hadsereg is küzd a szibériai erdőtüzek ellen

Elrendelte a hadsereg bevezetését a Szibériában és a Távol-Keleten pusztító erdőtüzek ellen Vlagyimir Putyin orosz elnök – közölte szerdán a Kreml sajtószolgálata.

„Áttekintve a rendkívüli helyzetek miniszterének jelentését, Vlagyimir Putyin arra utasította a védelmi minisztériumot, hogy csatlakozzon a tűzoltáshoz Szibéria és a Távol-Kelet területén” – hangzott az orosz elnöki hivatal tájékoztatása.

A lángok terjedése miatt hétfőn a Krasznojarszki területen, Irkutszk megyében, Szahában (Jakutföldön) és Burjátföld egy részén rendkívüli állapotot hirdettek ki.

Oroszországban mintegy 3 millió hektáron (30 ezer négyzetkilométeren) ég a növényzet.

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök Krasznojarszkba utazott, ahol közölte, hogy a kabinet tartalékalapjából pótlólagos eszközöket csoportosítanak át oltásra. „A helyzet bonyolult, sok helyen ég az erdő, egy sor lakott településen szmogot, füstöt észleltek” – nyilatkozott a kormányfő, rámutatva, hogy a tűz oltása szempontjából a meteorológiai előrejelzés nem kedvező. Medvegyev szerint a lakosságot közvetlen veszély nem fenyegeti.

A Roszkozmosz orosz űrügynökség által közreadott műholdfelvétel a Krasznojarszki területen pusztító erdőtűz füstjéről 
Fotó: MTI/AP/Roszkozmosz orosz űrügynökség

A TASZSZ szerdai összesítése szerint jelenleg 147 erdőtűz ellen folyik a küzdelem, több mint 300 nehezen megközelíthető tűzfészket viszont nem oltanak a rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős regionális bizottságok döntése alapján.

Egy 2015-ben bevezetett szabály felhatalmazza az érintett helyi hatóságokat arra, hogy ha a lángok lakott területeket és gazdasági objektumokat nem fenyegetnek, és ha az ellenük folytatott küzdelem költségei meghaladnák az okozott kárt, eltekintsenek az oltástól.

A következményeket a tűztől több száz kilométerre is észlelni lehetett szerdán. Sajtóbeszámolók szerint a burját székvárosban, Ulan-Udéban a füsttől már harmadik napja nem látni a napot, és az égéstermékeket Mongólia fővárosáig, Ulan Batorig is elsodorta a szél.

Neked ajánljuk
Sosem mértek még enyhébb telet Oroszországban Az északi félteke legmelegebb januárja és februárja volt az idei A koalák veszélyeztetett fajként való besorolását sürgetik az állatvédők Valószínűleg az „évszázad legrosszabb éve volt” a tavalyi Ausztráliában Innovatív eszközök napelemekhez
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam