2020. június 1., Tünde
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A magyar klímaszakértő szakma is nyugtalan

A Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője az M1-nek úgy nyilatkozott: aggasztónak tartják, hogy tíz nap alatt nyolcvanmilliárd tonna jég olvadt el Grönlandon, mivel ez is a globális felmelegedés tünete.

A világtengerek szintje folyamatosan emelkedik, a század végére várhatóan fél-egy méterrel lesz magasabb a vízszintjük – mondta Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője vasárnap az M1-nek.

Dán éghajlatkutatók adatai szerint csak júliusban 160 milliárd tonna olvadt el a grönlandi jégtakaró felszínéből Fotó: Pixabay

168ora.hu cikkéből kiderül: a Meteorológiai Világszervezet adatai szerint az idei július a valaha mért legmelegebb hónap volt – ahogyan erről mi is beszámoltunk. Sok nemzeti rekordot is rögzítettek, Norvégiában például volt olyan éjszaka, amikor nem ment 20 fok alá a hőmérséklet – ismertette.

Hozzátette, a leggyorsabban az Északi-sarkvidék és tág környezete melegszik: kétszer gyorsabban, mint a globális átlag. Ezek a globális felmelegedés tünetei, amelyek mögött szerinte az emberi tevékenység áll.

Neked ajánljuk
Sikeres volt a tavalyi év az európai klíma-erőfeszítések terén A világ legzöldebb városa: Bécs 14 ezer évvel ezelőtt 8 méterrel emelte meg a tengerek vízszintjét egy jéglemez leszakadása Az EU-ban az áram több mint fele klímabarát volt tavaly Rafinált táskákkal dicsérik a raffiát
Tovább a forrásra: hirklikk.hu
Vissza
Hírfolyam