2019. augusztus 26., Izsó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kaliforniai Berkeley-ben betiltották a gáztűzhelyeket az új lakásokban

Az új építésű kaliforniai lakásokban 2020-tól már nem lesz sem gázfűtés, sem gáztűzhely – legalábbis Berkeley-ben, mely az első város a világon, ahol megszavazták a földgáztilalmat. A rendelkezés oka a klímaváltozás: az elektromos tűzhelyek jóval kisebb ökológiai lábnyomot hagynak maguk után, mint a gáztűzhelyek.

A gázbojlerek sem menekülhettek, az új lakásokban már ezeket sem lehet majd telepíteni. Kate Harrison, a berkeley-i városi tanács tagja, a javaslat beterjesztője szerint ez nem nagy ár azért, hogy felvegyük a harcot a klímaváltozás ellen, ráadásul nem ez a város az egyetlen, amely felvállalta, hogy nullára csökkenti a károsanyag-kibocsátását.

Fotó: shutterstock

Bár Berkeley az első a sorban, valószínű, hogy más kaliforniai városokban is bevezetik a gáztilalmat: San José, Sacramento és Los Angeles is ugyanezeket a zéróemissziós vállalásokat tette, csak épp még nem szavaztak meg hasonlóan drasztikus lépéseket. 

 A városok ökolábnyomából a legnagyobb részt a gázfogyasztás adja, épp ezért döntött úgy a városvezetés, hogy ha tartani akarják azt a tervet, amely szerint 2045-ig nullára csökkenti a károsanyag-kibocsátást, és egész egyszerűen megszabadul a gáztól.

Berkeley esetében az emisszió 27 százalékát adta a gázfogyasztás. Nem mindenkinek tetszik azonban a terv: szép dolog a klímavédelem, de a fogyasztók ragaszkodnak a gázhoz, különösen a konyhában – annak ellenére, hogy a gáz használata ront a levegő minőségén, és egy felmérés szerint még drágább is, mint a villanyalapú otthon fenntartása. 

Andrew McAllister, a kaliforniai energiatanács tagja szerint elkerülhetetlen, hogy a jövőben búcsút mondjunk a gáznak: a villany olcsóbb és tisztább opció, igaz, a régebbi építésű házaknál nem mindig megoldható, hogy teljes egészében villannyal működjön az összes berendezés. 

Neked ajánljuk
Két Celsius-fokra vagyunk a visszafordíthatatlantól? Alkotmányos rangra emelné a klímavédelmet a bajor miniszterelnök Economist: Hogyan változtathatja meg a veganizmus a világot? (angol nyelvű videó) Afrika válhat a méztermelés fellegvárává Van remény a korallok megmentésére (videóval)
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam