2019. december 8., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ambiciózus klímacsomagot terjesztett a parlament elé a fidzsi kormány

A csendes-óceáni szigetországot nagyon komolyan fenyegeti a felmelegedés, a növekvő tengerszint miatt az ország nagy része víz alá kerülhet. Ezért most például teljes települések elköltöztetését tervezik – derült ki az ország döntéshozóinak készített klímaügyi előterjesztésből.

Aiyaz Sayed-Khaiyum, az ország klímaváltozás-ügyi minisztere így fogalmazott: a globális felmelegedés miatt „az életünkért és a megélhetésünkért küzdünk”.

Aiyaz Sayed-Khaiyum (jobbra) Emmanuel Macron francia államfőnek mutatja, milyen hatása lesz a globális felmelegedésnek a szigetországra Fotó: John Macdougall/AFP

Ráadásul minderre önhibájukon kívül kényszerülnek. Ezért is nevezték „súlyosan felelőtlennek és önzőnek” azt, hogy a világ kormányai minden jel szerint elengedték azt a célt, hogy 1,5 fokban korlátozzák a felmelegedést. Fidzsit amúgy már ez is fenyegetné, de az ennél nagyobb léptékű felmelegedés katasztrofális következményekkel járhat.

A klímacsomag részeként szigorúan korlátozzák a műanyaghasználatot, és 2050-re nettó karbonsemlegessé tennék a szigetországot.

Emellett megteremtik a veszélyeztetett közösségek áttelepítésének keretrendszerét is – számolt be a The Guardian.

Neked ajánljuk
Globális szennyezésként kell kezelni az emberi zajt Hamburgban nem humbug a klímavédelem Wizz Air: ki kell tiltani a business osztályt a rövid távú légi közlekedésből Az űrből érkezhet a korlátlan tiszta energia Hulladékból terminátor
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam