2020. július 12., Dalma, Izabella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bálint gazda: A klímaváltozást az ember nem tudja megváltoztatni, de alkalmazkodni lehet

A Magyar Narancs interjút készített Bálint Györggyel. Magyarország kedvenc kertésze beszélt arról, miért Iowában lett mezőgazdász, a rendszerváltás utáni időkről, és szóba került a klímaváltozás is, melyet Bálint gazda szerint megváltoztatni nem lehet, de a természettől megtanulhatjuk, hogy kell alkalmazkodni hozzá.

Bálint Gazda a Magyar Narancsnak adott interjújában így vélekedik a klímaváltozásról: Épp tegnap este próbáltam valahogy végiggondolni az emberiség történetét. Most már teljesen világos előttem is, hogy az ember ezt nem tudja megváltoztatni.

Fotó: Index videó

A légkör szén-dioxid-szintje csak növekszik, a tengerek szintje emelkedik, a gleccserek elolvadnak, és még hosszan sorolhatnám a Földön történő ezernyi változást.

Lehet, hogy ezeket nem tudjuk megváltoztatni, de alkalmazkodni lehet hozzá. És ezt az alkalmazkodást kell megtanulni a természettől.

Mert a természet, amióta létezik – nem tudom kinek akaratából, de létezik –, azóta mindig azt tanítja, hogy alkalmazkodni kell az adott körülményekhez. Ez az élet feltétele. 

Beszélt az önellátás fontosságáról is, szerinte a magaságyak olyan termelési megoldások, amelyek kevés pénzből, kis beruházásból, akár használt lécből, deszkából vagy téglából megvalósíthatók. Fel lehet állítani panelházak naposabb udvarán, hogy paradicsomot, paprikát, hagymát vagy uborkát teremjen. Szintén jó ötletnek tartja, hogy törpegyümölcsfákat, karcsú orsó gyümölcsfákat ültessenek akár egy virágágy közepébe. 

Bálint gazda nemrég ünnepelte századik születésnapját, a jeles alkalomból a Reuters is csinált vele videointerjút, 97 éves korában pedig az Index forgatott vele

Neked ajánljuk
Juhász Árpád: Az ember nem tanul a múltból, nem tanul a drámai helyzetekből A napsugarakat visszaverő aeroszolok többet árthatnak, mint amennyit használnak Folyamatosan frissül a helyitermelő-kereső adatbázisa Az Európai Bizottság elnökéhez fordult segítségért Áder János A kihalás szélén áll a makifélék csaknem egyharmada, az északi simabálna és a mezei hörcsög is
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam