2020. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bálint gazda: A klímaváltozást az ember nem tudja megváltoztatni, de alkalmazkodni lehet

A Magyar Narancs interjút készített Bálint Györggyel. Magyarország kedvenc kertésze beszélt arról, miért Iowában lett mezőgazdász, a rendszerváltás utáni időkről, és szóba került a klímaváltozás is, melyet Bálint gazda szerint megváltoztatni nem lehet, de a természettől megtanulhatjuk, hogy kell alkalmazkodni hozzá.

Bálint Gazda a Magyar Narancsnak adott interjújában így vélekedik a klímaváltozásról: Épp tegnap este próbáltam valahogy végiggondolni az emberiség történetét. Most már teljesen világos előttem is, hogy az ember ezt nem tudja megváltoztatni.

Fotó: Index videó

A légkör szén-dioxid-szintje csak növekszik, a tengerek szintje emelkedik, a gleccserek elolvadnak, és még hosszan sorolhatnám a Földön történő ezernyi változást.

Lehet, hogy ezeket nem tudjuk megváltoztatni, de alkalmazkodni lehet hozzá. És ezt az alkalmazkodást kell megtanulni a természettől.

Mert a természet, amióta létezik – nem tudom kinek akaratából, de létezik –, azóta mindig azt tanítja, hogy alkalmazkodni kell az adott körülményekhez. Ez az élet feltétele. 

Beszélt az önellátás fontosságáról is, szerinte a magaságyak olyan termelési megoldások, amelyek kevés pénzből, kis beruházásból, akár használt lécből, deszkából vagy téglából megvalósíthatók. Fel lehet állítani panelházak naposabb udvarán, hogy paradicsomot, paprikát, hagymát vagy uborkát teremjen. Szintén jó ötletnek tartja, hogy törpegyümölcsfákat, karcsú orsó gyümölcsfákat ültessenek akár egy virágágy közepébe. 

Bálint gazda nemrég ünnepelte századik születésnapját, a jeles alkalomból a Reuters is csinált vele videointerjút, 97 éves korában pedig az Index forgatott vele

Neked ajánljuk
Mit mérlegelnek a jövő városainak építői? Melbourne levegője a legrosszabb a világon Segítséget kapnak a klíma miatt szorongó izlandi diákok A melegedést csak mérsékelni lehet(ne), elkerülni nem – hogyan alkalmazkodhatunk? Davosban is aggódnak a környezeti problémák miatt
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam