2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nemzetközi klímatüntetés volt Svájcban

Ötvenegyedik hete tart a fiatalok péntekenkénti sztrájksorozata. Augusztus 9-én a svájci Lausanne utcáin vonultak fel a világ különböző országaiból érkezett tüntetők arra kérve a kormányokat, hogy tegyenek többet a klímaváltozás ellen. 

A helyi rendőrség számításai szerint

csaknem 3000 fiatal gyűlt össze a pénteki megmozdulásra,

amely a svájci város szívében található vasútállomástól indult, és a Genfi-tó partján ért véget, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság székhelye közelében.

A fiatalok a másfél óra alatt a település számos fontos útján áthaladtak, egyebek között azt skandálva, hogy „megállíthatatlanok vagyunk, lehetséges egy másik világ”, ezenkívül pedig

olyan, különböző nyelveken felírt üzeneteket tartalmazó transzparenseket tartottak a kezükben, mint „ne a klímát, a rendszert változtassuk meg”, „itt az idő, mert a világ haldoklik” vagy „nincs tartalékbolygó”.

A tüntető fiatalok a középen guggoló Greta Thunberggel, a mozgalom elindítójával Fotó: AFP

„Nem kellene itt lennünk” – szerepelt az egyik fiatal transzparensén, visszhangozva a svéd diáklány, Greta Thunberg üzenetét. A 16 éves környezetvédő aktivista korábban többször is elmondta: a felnőttek tétlensége kényszerítette arra a gyerekeket és a fiatalokat, hogy elkezdjék sztrájksorozatukat annak érdekében, hogy tudatosítsák e probléma súlyosságát.

A pénteki megmozdulás elején Thunberg is jelen volt, transzparensével, rajta az „iskolasztrájk a klímáért” felirattal svéd nyelven. A svéd aktivista azonban ezúttal nem vállalt nyilvános szereplést, és nem is volt végig jelen a meneten, mivel Londonba indult világ körüli útja keretében.

A svéd diáklány által alapított Fridays for Future célja, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét az éghajlatváltozás problémájára.

A sztrájksorozat globális tömegmozgalommá szerveződött.

Neked ajánljuk
A klímaváltozással megnőtt a meteorológiai tevékenység jelentősége Az El Niño hatásai pontosan előrejelezhetők, mégsem sikerül védekeznünk Az Adriai-tenger védelme elengedhetetlen a horvát társadalom fenntartható fejlődéséhez A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam