2020. július 12., Dalma, Izabella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Súlyos hatásai lehetnek a klímaváltozásnak Izraelben

A klímaváltozás súlyos hatásaira figyelmeztetnek izraeli kutatók, akik szerint a közel-keleti országban az évszázad végére légkondicionálás nélkül szinte nem is lehet majd túlélni a hőhullámokat – jelentette a Háárec című újság honlapja szombaton. A lap az ország legnevesebb kutatóit kereste meg, hogy megjósolják, milyen változásokkal kell szembenéznie a globális felmelegedés miatt Izraelnek 2100- ig.

Baruch Rinkovics, a Tenger- és Állóvízkutató Intézet professzora szerint

az emberek nem értik, hogy nemcsak a jegesmedvékről és a gleccserekről van szó, hanem az életükről is: a belélegzett levegőről, az ételről, a vízről, a tengerről, az évszakokról, az életminőségről.     

Izraelben elsősorban a hőmérséklet emelkedésétől, a különösen súlyos hőhullámoktól tartanak: a rövid ideig tartó nagy hőterhelés 38-40 fokra növeli a testhőmérsékletet, és ennek eredménye fejfájás, hányás és nehézlégzés lehet. Amikor a testhőmérséklet eléri a 41 fokot, rendszerszintű sérülés keletkezhet az agyban, a szívben, a májban és a vesékben, ami görcsökhöz és akár halálhoz is vezethet    Fotó: Pixabay

„Élet és halál kérdésévé válhat egy tönkrement klímaberendezés”

– hangsúlyozta  Dani Rosenfeld, a Jeruzsálemi Héber Egyetem Földtudományi Intézetének professzora, aki szerint 2100-ra az év legforróbb napjait nem lehet majd túlélni klímaberendezés nélkül.

A Tel-avivi Egyetem tudósainak számítógépes modellje szerint a nyár várhatóan 49 százalékkal hosszabb, míg a tél 56 százalékkal rövidebb lesz a század végére a jelenleginél, és intenzív zivatarok növekedését jósolják, gyakran jégesővel és áradásokkal. Az éghajlatváltozás hatni fog a növényzetre is: csökken az erdők mennyisége, mert a fák kiszáradnak vagy elégnek az egyre gyakoribb erdőtüzekben, és változás lesz a növénytermesztésben is.

Izraelnél a tengerből már mostanra kihalt több állatfaj, amióta 30 fok fölé emelkedett nyáron a hőmérséklet.

A tudósok szerint helyükre új, invazív állatfajok költöznek, és tovább szaporodnak a medúzák, amelyek komoly károkat okoznak az erőművekben és a tengervíz-sótalanítókban.     

A kutatók szerint 2090-re Izrael földközi-tengeri partjánál 40 fokra emelkedhet a tengervíz hőmérséklete, a fürdési szezon csúcsán az úszás életveszélyes lehet. Földközi-tengeri mérőállomásán 12 centiméteres szintemelkedést mért az elmúlt 26 év alatt az izraeli Tenger- és Állóvízkutató Intézet. A növekedés folytatódni fog, de Tel-Aviv nem tűnik el, viszont az ókori régészeti emlékek, Askelon, Keszárea, Appolónia, minden bizonnyal víz alá kerülnek. 

Neked ajánljuk
Juhász Árpád: Az ember nem tanul a múltból, nem tanul a drámai helyzetekből A napsugarakat visszaverő aeroszolok többet árthatnak, mint amennyit használnak Miért nem árt a koronavírus a méhészeknek? A méhméreg a válasz? Az Európai Bizottság elnökéhez fordult segítségért Áder János A kihalás szélén áll a makifélék csaknem egyharmada, az északi simabálna és a mezei hörcsög is
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam