2020. október 30., Alfonz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lehet, hogy a klímakatasztrófa közelebb van, mint gondolnánk

Bár az elmúlt időszak hőhullámai miatt még fontosabbá vált a klímaváltozás elleni harc, konkrét intézkedésekről továbbra se hallani. Klímaszakértők egy csoportja szerint mindez azért van, mert túl optimistán állunk a jövőhöz. Pedig lehet, hogy nem kellene.

Az esős és kifejezetten hűvös május után a június hihetetlenül meleg volt, a július pedig erre is rátett egy lapáttal, és több mint valószínű, hogy ez a tendencia jövőre folytatódik. 

Ugyanígy véli a BBC környezetvédelmi szakújságírója, Matt Mcgrath is, aki klímatudósok egy csoportjára hivatkozva írja azt: közel sem biztos, hogy évek vannak hátra, hogy javítsunk a helyzeten, azt mondják, 

ha az elkövetkező 18 hónapban nem sikerül lényegi változásokat elérni, úgy talán még nehezebb lesz bármit is tenni később. A problémák fő oka a kormányok által meghozott politikai döntések lassúsága.

Fotó: Pixabay

2016-ban a párizsi klímaegyezmény aláírói abban állapodtak meg, hogy a globális felmelegedés szintjét 2 Celsius-fok alatt tartják az ipari forradalom előtti időszakhoz képest. Ennek egyik legfontosabb feltétele, hogy egyre kevesebb üvegházhatású gáz kerüljön a levegőbe, az országok csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátásuk mértékét. Csakhogy a legutóbbi felmérések szerint 2017 után 2018-ban ismét óriási mértékben nőtt a szén-dioxid-kibocsátás, miközben idén májusban kritikusnak mondható, 415 ppm-es szén-dioxid-koncentrációt mért egy hawaii megfigyelőállomás

A párizsi klímacél sem tűnik tarthatónak egy, a Nature-ben csak nemrég megjelent új tanulmány szerint. A fő gond, hogy

még a 1,5 fokos emelkedés megelőzése sem látszik reális célkitűzésnek, még úgy sem, ha ehhez mostantól kezdve minden szénerőművet, valamint üvegházhatású gázokat termelő gyárat leállítanánk, és egyetlen új autó sem kerülne az utakra.

Az elkövetkező hónapok Mcgrath szerint kritikusak lesznek, miközben mindennél fontosabbá válik, milyen konkrét cselekvési tervvel állnak elő a nemzetek vezetői. Az első ilyen gyűlés a szeptemberben esedékes New York-i ENSZ-konferencia lesz. Ezenkívül Chilében és Nagy-Britanniában rendeznek majd klímakonferenciákat.

A szakíró úgy látja, az hatalmas pozitívum, hogy látványosan megnőtt a változást akarók csoportja. Különféle klímamozgalmak indultak, a környezetvédelem pedig az EP-választáson induló (majd jól szereplő) pártok programjában is helyet kapott. Ez pedig reményt ad a változásra.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás teljesen felforgatja az orosz időjárást Negyedik napja ég a Kilimandzsáró Főleg a klímaváltozás számlájára írható a természeti katasztrófák megkétszereződése A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem (videó) Vízenergiával „tankolják” az elektromos hajókat a Niagaránál
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam