2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ez ám a paradoxon: A szén-dioxid-többlet lassíthatja is a klímaváltozást

A Föld szerves anyagainak összessége, a biomassza 12 százalékkal növekedhet a légkörbe jutó szén-dioxid-többlet által, és ez a növekedés lehet az, ami lassíthatja a klímaváltozást.  Ez a fő megállapítása az Alkalmazott Rendszeranalízisek Nemzetközi Intézete (IIASA) nemrég publikált tanulmányának, amit a Nature Climate Change szaklapban olvashatunk.

Figyelem, a hírrel kapcsolatban később érkezett reakciók egyértelművé tették, hogy téves. Az Alkalmazott Rendszeranalízisek Nemzetközi Intézete (IIASA) Nature Climate Change szaklapban publikált sajtóközleményben ismertetett eredményekkel ellentétben a lenti cikk az eredményeknek csak egy részét mutatja be. A meteorológusokból álló Holnapelőtt csapatának korrekciója itt olvasható. Aki jelen cikket továbbolvassa, legyen tudatában annak, hogy a téves, korábbi változatot látja szemei előtt.

Az ausztriai székhelyű, de nemzetközi intézet kutatói az MTI által szemlézett cikk szerint arra jutottak, hogy a biomassza – azaz a bioszférában megtalálható szerves anyagok összessége – 2100-ra a mostanihoz képest nagyjából 12 százalékkal növekedhet.

A biomassza így keletkezett többlete körülbelül annyi szén-dioxidot tárolna el, mint amennyi a fosszilis üzemanyagok égetésével hét év alatt a Föld légkörébe jut. 

A kutatócsoport nagy számú tanulmányt elemzett, amelyek azt vizsgálták, hogyan növekedtek különböző körülmények között a növények az elmúlt évtizedekben.

Az erdők kivonják a légkörből a szén-dioxidot, az irtásuk komoly károkat okoz Fotó: Pixabay

Egyik kérdésük az volt, hogy van-e olyan pont, amelyet elérve a növények nem tudnak további szén-dioxidot felvenni. 2100-ig azzal lehet számolni, hogy a növények a légkörbe kibocsátott többlet szén-dioxidnak legalább egy kis részét képesek lesznek magukba szívni, a századforduló után azonban „nem tudni, mennyire lesznek erre képesek”. A biomassza többletnövekedését mindenekelőtt a rendelkezésre álló foszfor és nitrogén mennyisége korlátozza, melyekre a növényeknek a szén-dioxid felvételéhez szükségük van.

Cesar Terrer, a kutatás vezetője szerint

a prognózisból az következik, hogy a fosszilis üzemanyagok égetésének abbahagyása mellett az erdőpusztulás megállítására van szükség.

Legalábbis a második legjobb stratégia, ha megállítjuk az erdőirtást, megóvjuk az erdőket, hogy a fák növekedjenek, és szén-dioxidot vonjanak ki a légkörből.
A legnagyobb szén-dioxid-tárolási potenciállal az amazóniai, indonéziai és kongói esőerdők rendelkeznek. „Ezeken a területeken nagyon fontos eszköz megy veszendőbe, mellyel legalább korlátozni lehetne a Föld felmelegedését” – tette hozzá Terrer.

Neked ajánljuk
Emberéleteket és gazdaságokat lehetne megmenteni az afrikai hőhullámok pontosabb dokumentálásával A klímavédelem előrébb való, mint a kényelem Mámoros hírek a szén-dioxid-hasznosítás világából A vírus okozta elváltozást is kimutatni képes CT-t adtak át Megjelent az első vállalati zöldkötvény a magyar piacon
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam