2021. március 1., Albin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sokkal több teret ad a média a szkeptikusoknak, mint a klímakutatóknak

Még a mértékadó angol nyelvű napilapok, mint The New York Times, a Wall Street Journal és a The Guardian is gyakrabban idézik a klímaszkeptikusokat, mint magukat a klímakutatókat, áll a Kaliforniai Egyetem kutatóinak friss tanulmányában, amit az MTI idéz. A klímaváltozás tagadói így sokkal nagyobb figyelmet kaptak az elmúlt években, mint a klímakutatók, ami összezavarja a közvéleményt, és lassítja a hatékony fellépést a globális felmelegedés ellen – vélik. 

Az amerikai kutatók a Nature Communications című folyóiratban közzétett tanulmányukban a sajtóban vagy az interneten 2000 és 2016 között megjelent százezer cikket elemeztek, klimatológusok megnyilatkozásai és egyetemi tanulmányok idézetei, üzletemberek és politikusok kijelentései után kutatva a globális felmelegedésről.

„A globális felmelegedést kétségbe vonók, a klímaváltozás tagadói 49 százalékkal jobban jelen vannak a médiában, mint maga a klímaváltozás” 

– írta az Alexander Petersen vezette kutatócsoport.

Csupán egyetlen Celsius-fokos hőmérséklet-növekedés, amely az iparosodás kezdete óta bekövetkezett a Földön, a tengerszint emelkedését, szélsőséges időjárást eredményezett, és a Föld jó úton van afelé, hogy a század végére újabb 3 Celsius-fokkal legyen melegebb az átlaghőmérséklet Fotó: Pixabay

Klímakutatók egyetértenek abban, hogy az elsősorban a fosszilis üzemanyagok égetése okozta globális felmelegedés óriási veszélyt jelent a civilizációra, a földi életre. 

A klímaváltozás tagadói sikeresen hallatnak erős hangokat a politikában és a tudományos közösségben. Ez az aránytalanság a médiajelenlétet illetően hamis színben tünteti fel a tudományos szakemberek nézeteit, aláássa a klímakutatók hitelességét.

Azóta, hogy az ENSZ klímakutatói múlt év októberében közzétették jelentésüket a globális felmelegedés felgyorsulásáról, a közvélemény egyre nagyobb mértékben figyel a klímaváltozással kapcsolatos problémákra, és egyes nyugati kormányok meghirdették, hogy hazájuk 2050-re szénsemlegessé válik.

Neked ajánljuk
Globális vészhelyzetnek nyilvánította a klímaváltozást Szingapúr Salgótarjánban is megkezdődött a helyi klímastratégia kidolgozása Sir David Attenborough már jégszoborként is figyelmeztet a klímaváltozásra Zöld jeles napok népmesei keretbe fonva A Coca-Cola új, mini üdítős palackját nem nézik jó szemmel a környezetvédők
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam