Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 1., Hugó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mintegy négyezer embert kellett kitelepíteni Gran Canarián az erdőtűz miatt

Mintegy négyezer embert kellett kitelepíteni a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canarián az egy napja tomboló erdőtűz miatt – közölte Ángel Víctor Torres, a Kanári-szigetek elnöke vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Az elnök környezetvédelmi katasztrófának nevezte a szombat délután keletkezett és rendkívül gyorsan terjedő erdőtüzet, amely a becslések szerint már 1500-1700 hektárnyi területet pusztított el a sziget középső, hegyvidéki részén Valleseco térségében.

Mint mondta, a mostani tűzeset „sokkal súlyosabb”, mint amellyel a múlt hétvégén kellett szembenézniük, ezért segítséget kért a spanyol központi kormánytól az oltási munkálatokhoz. 

A munkát nehezítik a terepviszonyok, a 32 Celsius-fokos hőmérséklet, a 24 fokos páratartalom, valamint az óránként 45 kilométeres sebességű szél.

Erdőtűz pusztít a dél-spanyolországi Malaga tartományban fekvő Estepona közelében 2019. augusztus 19-én
Fotó: MTI/EPA/EFE/Carlos Diaz

A lángok a sziget egyik természeti ékességének számító Tamadaba fenyőerdőt is veszélyeztetik.

A spanyol agrártárca adatai szerint a dél-európai országban idén augusztus 4-ig összesen több mint 56 ezer hektárnyi terület égett ki összesen mintegy nyolcezer különböző tűzesetben, ami négyszer nagyobb területet jelent, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A szakemberek szerint ennek magyarázata, hogy az idei esztendő jóval szárazabb a tavalyinál.

Neked ajánljuk
Árvízkatasztrófa Irakban Valószínűleg az „évszázad legrosszabb éve volt” a tavalyi Ausztráliában Megint fehéredik a Nagy-korallzátony Innovatív eszközök napelemekhez Mesterséges természetesség: Környezetkárosítás és természetvédelem Ázsiában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam