2020. február 21., Eleonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

De mi lesz, ha mégsem vesszük be a kanyart?

A világban az éghajlatváltozással kapcsolatos összes „hivatalos” terv abból indul ki, hogy a felmelegedés megállítható, a civilizáció megőrizhető. Pedig a kutatások alapján az emberiségnek a legrosszabb eshetőségre is fel kéne készülnie.

Jem Bendell, a University of Cumbria professzora, a vezetéstudomány egyik legnevesebb nemzetközi szakértője „Mélyadaptáció: Útmutató az éghajlati tragédiához” című tanulmányában azt elemzi, hogy mi lesz akkor, ha az emberiségnek nincs szerencséje.

Most ugyanis az összes tétet arra tesszük fel, hogy szerencsénk lesz, és az éghajlatváltozási opciók közül – annak ellenére, hogy a mért adatok rendre az ellenkezőjét mutatják – valamilyen csoda folytán a legkedvezőbb válik valósággá.

A Népszava ismertetője szerint a hivatkozásokkal és lábjegyzetekkel gazdagon ellátott tanulmány kizárólag a friss, releváns tudományos eredményeket és azok összefüggéseit rögzíti. Ezek alapján leszögezi: a ténylegesen mért hőmérsékleti és a tengerszintadatok magasabbak, mint amilyeneket az elmúlt évtizedekben megalkotott éghajlati modellek jósoltak.

A hőségriadó idején a Zalakarosi Fürdő egyik medencéjében enyhülést kereső fürdőzők
Fotó: MTI/Varga György

Az adatok azt mutatják, hogy a környezetünkben tapasztalható változások további megállíthatatlan folyamatokat indítanak el életterünkben és a mezőgazdaságban, majd ezek hatása továbbgyűrűzik a társadalmi, gazdasági és politikai rendszerekre.

Minden kultúrának van vakfoltja – el sem tudja gondolni a saját lehetséges pusztulását és elmúlását. A szokásos alternatívák, mint a szabadság vagy halál (ti. a saját kultúra szolgálatában való halál) mellett létezik egy harmadik választás, kevésbé heroikus, de ugyanúgy bátorságot próbáló: a „kreatív adaptáció” – véli Jem Bendell.

Ez a fajta kreatív módon megkonstruált remény releváns lehet a mi nyugati civilizációnk számára, amint a klímaváltozás felforgató hatásaival szembenézünk.

Csakhogy a szerző a fenntarthatóság és az éghajlat szakértőivel, illetve laikusokkal folytatott beszélgetések alapján úgy találta, hogy az emberek a preferált forgatókönyveket és valószínűségeket nem adatok és azok elemzése alapján választják, hanem sokkal inkább aszerint, mely történettel szeretnének együtt élni – ez pedig megnehezíti a helyzet reális értékelését és a szükséges döntések és áldozatok mérlegelését.

Neked ajánljuk
Klíma- és természetvédelmi akciótervet fogadott el a kormány Az Európai Bizottság első munkaprogramja a klímasemleges átállásra összpontosít Itthon a Felső-Tisza-vidék járhat a legrosszabbul Hulladékmentesítési pályázat egyetemistáknak Zavarták a nagy fák a panorámát a Balatonnál, gázolajjal locsolták, hogy ne nőjenek
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam