2020. július 9., Lukrécia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Városok a változó klíma árnyékában

A kánikula okozta halálesetek megszaporodása, olvadó aszfalt, fokozódó viharkárok, egyre gyakoribb áramkimaradások – a városokban élők kilátásai nem túl biztatóak, azonban most még tehetünk azért, hogy mérsékeljük a várható következményeket.

A globális felmelegedéshez – egyelőre – elsősorban a természetben bekövetkező nagy erejű változások képeit társítjuk. Az olvadó gleccserek, felmelegedő óceánok és tomboló erdőtüzek mellett azonban megfelelő intézkedések híján hamarosan az élhetetlenné váló városok szembesíthetnek minket a klímaváltozás tragikumával  – a Menedzsment Fórum a Guardian cikke alapján foglalta össze a potenciális veszélyeket és a lehetséges megoldásokat.

Fullasztó légkörben

Az amerikai Járványkezelési és Megelőzési Központ statisztikái szerint az USA-ban évente átlagosan 658 ember hal meg a hőség miatt. A városi hőszigetek miatt a levegő éjjel sem tud igazán lehűlni, ami jelentősen lerontja a városlakók alvásminőségét, ez pedig további egészségügyi problémákhoz vezet. Ráadásul a levegő is szennyezettebb a melegebb napokon, ami a gyakoribb szellőztetéssel együtt a légúti megbetegedések esélyét növeli.

Fotó: maxpixel.net

Áramkimaradások

A rendkívüli hőség és az abból fakadó, az intenzívebb légkondicionálás miatt megnövekedett áramfogyasztás az elektromos hálózat részleges vagy teljes leállásába torkollhat. A megnövekedő energiaéhség olyan nyomás alá helyezi az ellátó infrastruktúrát, amire egyszerűen nincs felkészülve. Ilyenkor az erőművek hűtővize is jobban párolog, így átmeneti leállásoktól is lehet tartani.

Infrastrukturális problémák

A kánikula a közlekedést is ellehetetlenítheti: a forróságban meggörbülnek a sínek, megolvadhat az aszfalt, de Phoenixben például már most vannak olyan repülőgépek, melyek nem tudnak felszállni, mert 47 Celsius-fok felett ehhez túlzottan megritkul a levegő.

Fotó: maxpixel.net

Viharkárok

A klímaváltozás egyik hatása az, hogy az időjárási jelenségek egyre szélsőségesebbek lesznek, így az extrém esőzések és velük együtt az árvizek is csak szaporodni fognak a jövőben, ami a lakosságra és az ingatlanokra egyaránt veszélyt jelent.

Megelőzés, kárenyhítés

Amerikában az egyre gyakoribbá váló hőhullámokra több helyen információs kampányokkal készítik fel a lakosságot: New Yorkban külön képzést kapnak a házi gondozók, hogy felismerjék gondozottaikon a hőstressz jeleit. Az alabamai Auburnben és Birminghamben egyházi közösségeknek és civil szervezeteknek tartanak előadásokat a városi hőszigetekről, a témában okostelefonos appok készülnek, és formálódóban van egy Alabama-specifikus YouTube-csatorna is.

Fotó: pixabay.com

A parkosítás előnyeit is igyekeznek kihasználni: a fák nemcsak lombkoronájuk árnyával csökkentik a városi hőmérsékletet, de vizet is párologtatnak, melyhez az energiát a környezettől vonják el. A Yale Egyetem tavalyi tanulmánya szerint minden egyes fa annyival hűti a környezetét, mint két lakossági klímaberendezés. Ráadásul a növények a városokra zúduló csapadék felszívásában is segíthetnek. 

A tetők és a járdák hűtésével is sokat tehetnénk a hőszigetek kialakulása ellen: a fehér vagy egyéb világos színű tető visszaveri a meleget, és ezzel nemcsak az épület lakásait, de a teljes várost is hűti. Los Angelesben most tesztelik a járdahűtést: 17 háztömbnyi területen vonták be a járófelületet fényvisszaverő réteggel.

Neked ajánljuk
Juhász Árpád: Az ember nem tanul a múltból, nem tanul a drámai helyzetekből A napsugarakat visszaverő aeroszolok többet árthatnak, mint amennyit használnak A Volvo is komolyan veszi a klímaváltozás elleni harcot Nem csak a fakivágás veszélyezteti súlyosan az amazóniai esőerdők megújulóképességét Adomány a Szent Ferenc Kórháznak
Tovább a forrásra: mfor.hu
Vissza
Hírfolyam