Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 28., Gedeon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A G7 csúcs ellen, a klímavédelemért vonultak tüntetők Franciaországban

Több százan tiltakoztak békésen vasárnap – két nap alatt a harmadik alkalommal – a G7-es országcsoportnak a délnyugat-franciaországi Biarritzban rendezett csúcsértekezlete ellen. A rendőrség által engedélyezett rendezvényen a demonstrálók „az éghajlatért és a társadalmi igazságosságért” vonultak utcára.

A tüntetők Emmanuel Macron francia államfő hivatalos portréjának fejjel lefelé fordított példányával vonultak, amelyeket az elmúlt hónapokban tulajdonítottak el a polgármesteri hivatalokból, miközben az „És egy, és kettő és három fok, emberiesség elleni bűntett” szólamot, illetve Macron-ellenes jelszavakat skandáltak.

Szombaton már több ezren tiltakoztak békésen a francia–spanyol határ francia oldalán, Hendaye-ban és a spanyol oldalon fekvő Irunban a G7-ek csúcsértekezlete ellen. A családias hangulatú, békés felvonuláson, amelyen a szervezők szerint 15 ezren, a rendőrök szerint 9 ezren vettek részt,

együtt meneteltek antikapitalisták, környezetvédők, globalizációt bírálók, valamint velük sétált néhány tucat, a francia kormány politikája ellen tiltakozó sárgamellényes és baszkföldi szuverenista.

A G7 csúcstalálkozója ellen tüntetők vonulnak a délnyugat–franciaországi Bayonne városban 2019. augusztus 25-én
Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

A nap végén viszont Bayonne-ban a rendőrök könnygázt és vízágyút vetettek be több száz tüntetővel szemben, akik egy be nem jelentett megmozduláson vonultak fel a városközpontban. A megmozdulásnak nem voltak sérültjei, és nagyobb rendbontások sem történtek, de 68 embert előállítottak, közülük 38-an kerültek őrizetbe.

Fotó: euronews/youtube.com
Neked ajánljuk
A klímavédelmi tárgyalásoknak is keresztbe tehet a koronavírus terjedése? 30 éve nem látott ütemben csökken a szén-dioxid-kibocsátás A kínai levegő állapotán javított a vírus miatti kényszerpihenő Finn jó tanácsok a fizikai távolságtartásról a járvány idejére Naponta bemutat online egy-egy állatot a zárva tartó Schönbrunni Állatkert
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam