2021. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Itt még várakozni is öröm lehet

Bécs városa zöld buszmegállókkal teszi kellemesebbé a mikroklímát és a tömegközlekedők életét.

Bezöldült öt busz- és villamosmegálló az osztrák fővárosban, írja a Forbes alapján az Index. Kísérleti jelleggel ugyanis vadszőlővel futtatják be a kijelölt megállók utasváróinak hátoldalát és tetejét, hogy így harcoljanak a hőszigetjelenség ellen.

Az újfajta utasvárókon a lombtető remek árnyékot fog nyújtani az ott várakozóknak, ráadásul a zöld megálló a környezetét is hűteni fogja a levelek párologtatásával és az árnyékolással.

Az öt kísérleti megálló egy évig lesz tesztüzemben, a jövőben pedig az utasvárókat már eleve úgy terveznék, hogy azok alkalmasak legyenek a zöldtetős megoldásokra. Ehhez kapcsolódóan a bécsi tömegközlekedési vállalat, a Wiener Linien várja az utasok, építészek, kertészek ötleteit – a legjobb koncepcióra ugyanis jövőre közbeszerzési eljárást fognak kiírni.

Egy vadszőlővel befuttatott buszmegálló a projektet megvalósító bécsi tömegközlekedési vállalat, a megállókat üzemeltető vállalkozás és az önkormányzat együttműködő vezetőivel Fotó: PID/Christian Fürthner

Hollandiában nem csak a kétlábú városlakók örömére lepi el a burjánzó természet a megállókat: az apró rétekké avanzsáló tetők a beporzók városi túlélését hivatottak elősegíteni.

Neked ajánljuk
A jövőkutató szerint nem a járvány, hanem a klímaváltozás miatt kell aggódnunk A szokásosnál jóval melegebb volt a tavalyi év Magyarországon A Greenpeace elvesztette a norvég kormány elleni pert a sarkvidéki olajfeltárások ügyében Szolárcserép vagy hagyományos napelem? Folytatódhat az afrikai nagy zöld fal építése
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam