2019. november 11., Márton
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímavédelmi intézkedések valódi akadályai

A klímaváltozás elleni fellépés szükségességét egyre kevesebben kérdőjelezik meg, a küzdelem feltételei is javultak az elmúlt években, a megfelelő lépéseket mégis csak a kívánatosnál lassabban – ha egyáltalán – hajtja végre az emberiség.

Az extrém időjárási események és a környezeti katasztrófák megszaporodása, a tiszta energiaforrásokhoz kapcsolódó technológiák árának csökkenése és a környezetkárosítás valós költségeinek egyre pontosabb becslése nyomán az elmúlt években világszerte növekedett a klímabarát politikai és gazdasági intézkedések támogatottsága. De akkor miért várat magára az áttörés? –  erre a kérdésre keresi a választ Sebastian Strauss, a nemzetközi kapcsolatok szakértője és Kemal Dervis, Törökország volt gazdasági minisztere a Project Syndicate oldalán publikált  elemzésben, amelyet a Világgazdaság fordítása alapján ismertetünk.

Strauss és Dervis az okokat ismertetve rámutat: hiába mondhatjuk el, hogy a környezetkárosítás felszámolásából eredő nyereség összességében meghaladja a klímavédelmi intézkedések költségeit – ugyanis, mint minden átalakulásnak, ennek is lesznek vesztesei. Ahogy az ilyen átalakulásoknál ez gyakori,

a folyamat előnyei a társadalom széles rétegeinél jelentkeznek, miközben a veszteségek bizonyos rétegeknél koncentrálódnak, ami politikai szempontból láthatóbbá teszi őket.

A klímavédelmi intézkedéseket elutasító csoportok a szerzők szerint „a karbonintenzív eszközöket birtokló, saját egyedi érdekeiket képviselő csoportokból (például olajvállalatokból), másrészt döntően alacsonyabb jövedelmű rétegekből állnak, akik a gyors átalakulás rövid távú veszteseinek számítanának”.

Fotó: shutterstock.com

További akadályt jelent, hogy bár a közjónak számító légkör megóvásához minden ország kibocsátásának csökkenése hozzátehet, ha vannak potyautasok, akik a termelést helyezik előtérbe, a tudatos államok erőfeszítései is kárba vesznek. Az ilyen taktika elkerülésére szolgálhat a szennyező országokból érkező árukra utólag kivetett szén-dioxid-adó, azonban ennek bevezetése a gyakorlatban a szerzők szerint nehézkes lenne; ráadásul attól is tartani lehet, hogy az ebből eredő hátrányok elsősorban a legszegényebb országoknál csapódnának le.

Strauss és Dervis szerint tehát végeredményben már nem a költségektől való félelem tántorítja el az emberiséget a klímakatasztrófa megelőzéséhez, kezeléséhez szükséges intézkedésektől. A nehézséget az okozza, hogy választ kell találnunk arra, hogyan tudunk és akarunk osztozni az intézkedésekkel járó elkerülhetetlen veszteségeken.

Neked ajánljuk
Az Európai Unió, Norvégia és Izland erősíti az együttműködést az éghajlatváltozás ellen Rendhagyó expedíció keres választ a változó klíma fontos kérdéseire Sárgulnak a széncinegék, de nem az irigységtől – A felmelegedés hatásai a madarak tollazatára Feljövőben van a csomagolásmentes kereskedelem Átmenetileg nem veszik át a veszélyes hulladékot Budapesten
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam