2020. október 29., Nárcisz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarországon is a legszegényebbeket sújthatja legerősebben a klímaváltozás

Hogy egy régió lakosságát hogyan érinti a klímaváltozás, az nemcsak a földrajzi elhelyezkedésétől függ, hanem attól is, hogy milyen az egészségi állapotuk, milyen az infrastruktúra, vagy egyáltalán megengedhetik-e maguknak, hogy alkalmazkodjanak a változó klímához. A KSH kutatói járásokra lebontva számolták ki, melyek a legsérülékenyebb magyar területek.

Az ország területének 42,5 százaléka erősen és nagyon erősen sérülékeny a hőhullámok hatásaival szemben, és itt jelenleg a lakosság 39,5%-a él – írja a KSH Területi Statisztika című folyóiratában megjelent tanulmány alapján a 444.hu.

A kutatás alapján a klímaváltozás szempontjából sem mellékes, hogy valaki Magyarország fejlettebb nyugati vagy keleti részein él-e. Délkeletről északnyugat felé haladva folyamatosan csökken a járások hőhullámokkal kapcsolatos sérülékenysége, de a csökkenés nem egyenletes.

A legsérülékenyebb az Alföld középső és déli része, Budapesten pedig hiába magas a lakosság alkalmazkodóképessége, de a beépítettség és a lakosság nagyobb aránya ront a helyzeten.

Fotó: KSH

A járások érzékenységébe beleszámít az ott lakók várható élettartama, korösszetétele, egészségi állapota, a mezőgazdaságban vagy az építőiparban dolgozók aránya, az egészségügy helyzete, valamint a lakósűrűség és zöldterületek nagysága is. Ezek alapján megállapították, hogy a nagyvárosi, vagyis nagyobb beépítettségű területeken ugyanúgy erős a lakosság hőhullámokkal szembeni érzékenysége, mint a hátrányos helyzetű térségekben, Északkelet-Magyarországon és Délnyugat-Magyarországon.

De hogy egy adott helyen élők képesek-e alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, leginkább az életminőségüktől függ.

Az egyes járások alkalmazkodóképességét azok fejlettségi mutatói, az alacsony és magas iskolai végzettségűek aránya, az egy lakosra jutó SZJA-alap, valamint az önkormányzat alkalmazkodási lehetősége alapján számolták ki. Nem túl meglepő, hogy ebből a szempontból is a Nyugat- és Közép-Dunántúl járásai és részben a főváros és agglomerációja van a legjobb helyzetben. Közben a hátrányos helyzetű északkeleti és délnyugati területek a mostani állapotuk szerint csak sokkal nehezebben tudnak alkalmazkodni a klíma változásához.

Neked ajánljuk
Rekordmeleg szeptember van mögöttünk Melegedést idéztek elő az északi féltekén Kína légszennyezés elleni erőfeszítései A juharfa egy faja véd a legjobban a káros UV-sugárzás ellen Ösztöndíjprogram környezettudatos egyetemistáknak Pályázat autóbusztöltő berendezések gyártóinak és forgalmazóinak
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam