2020. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Diplomáciai lépések az amazóniai helyzet megoldásáért

Az Amazonas-medencében fekvő országok vezetői közötti találkozót szervez Jair Bolsonaro brazil és Sebastián Pinera chilei elnök az erdőtüzek okozta helyzet kielemzése céljából – jelentette be a két államfő szerdai közös sajtótájékoztatóján Brazíliában.

A találkozót szeptember 6-án, a kolumbiai–brazíliai–perui hármas határ közelében található Leticia kolumbiai városban tartanák az összes amazóniai ország – Bolívia, Brazília, Kolumbia, Ecuador, Guyana, Peru, Suriname – elnökének részvételével, Nicolás Maduro venezuelai elnök kivételével – mondta Bolsonaro.

A brazil államfő a sajtótájékoztatón megismételte azt a korábbi kijelentését, amely szerint Brazília elfogadja a hét legfejlettebb ipari ország (G7) 20 millió dolláros gyorssegélyét az amazonasi erdőtüzek megfékezésére, ha Emmanuel Macron francia elnök visszavonja „sértéseit” vele szemben.

A chilei elnök Macron javaslatával kapcsolatban úgy vélekedett: meg kell köszönni minden segítséget, amelyet a nemzetközi közösség tud nyújtani az erdőtüzekhez, de annak mindig a régióbeli országok szuverenitásának teljes tiszteletben tartásával kell történnie. „A szuverenitás az amazóniai országoké. Ezt mindig el kell ismerni, mivel ők az elsődlegesen érdekeltek az amazóniai életközösségek megvédésében és megőrzésében” – jelentette ki.

A NASA Earth Observatory által 2019. augusztus 24-én közreadott térkép a brazíliai erdőtüzekről
Fotó: MTI/EPA/A NASA Earth Observatory

A francia köztársasági elnök a G7 biarritzi csúcstalálkozóján hétfőn jelentette be, hogy az országcsoport tagjai 20 millió dolláros (csaknem hatmilliárd forintnak megfelelő) azonnali segélyt nyújtanak az Amazonas-medencében fekvő országoknak az erdőtüzek megfékezésére, illetve hosszú távú globális projektet kezdeményeznek az amazóniai esőerdő védelmére. A csúcstalálkozón részt vett Pinera is, aki végül innen érkezett Brazíliába, hogy Bolsonaróval egyeztessen.

Neked ajánljuk
Rekordmeleg szeptember van mögöttünk Melegedést idéztek elő az északi féltekén Kína légszennyezés elleni erőfeszítései Észrevétlen maradt egy hidegrekord az északi féltekén Kék bolygó címmel indít podcastot Áder János Aggasztó mértékben olvadnak a svájci gleccserek
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam