2020. július 12., Dalma, Izabella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Diplomáciai lépések az amazóniai helyzet megoldásáért

Az Amazonas-medencében fekvő országok vezetői közötti találkozót szervez Jair Bolsonaro brazil és Sebastián Pinera chilei elnök az erdőtüzek okozta helyzet kielemzése céljából – jelentette be a két államfő szerdai közös sajtótájékoztatóján Brazíliában.

A találkozót szeptember 6-án, a kolumbiai–brazíliai–perui hármas határ közelében található Leticia kolumbiai városban tartanák az összes amazóniai ország – Bolívia, Brazília, Kolumbia, Ecuador, Guyana, Peru, Suriname – elnökének részvételével, Nicolás Maduro venezuelai elnök kivételével – mondta Bolsonaro.

A brazil államfő a sajtótájékoztatón megismételte azt a korábbi kijelentését, amely szerint Brazília elfogadja a hét legfejlettebb ipari ország (G7) 20 millió dolláros gyorssegélyét az amazonasi erdőtüzek megfékezésére, ha Emmanuel Macron francia elnök visszavonja „sértéseit” vele szemben.

A chilei elnök Macron javaslatával kapcsolatban úgy vélekedett: meg kell köszönni minden segítséget, amelyet a nemzetközi közösség tud nyújtani az erdőtüzekhez, de annak mindig a régióbeli országok szuverenitásának teljes tiszteletben tartásával kell történnie. „A szuverenitás az amazóniai országoké. Ezt mindig el kell ismerni, mivel ők az elsődlegesen érdekeltek az amazóniai életközösségek megvédésében és megőrzésében” – jelentette ki.

A NASA Earth Observatory által 2019. augusztus 24-én közreadott térkép a brazíliai erdőtüzekről
Fotó: MTI/EPA/A NASA Earth Observatory

A francia köztársasági elnök a G7 biarritzi csúcstalálkozóján hétfőn jelentette be, hogy az országcsoport tagjai 20 millió dolláros (csaknem hatmilliárd forintnak megfelelő) azonnali segélyt nyújtanak az Amazonas-medencében fekvő országoknak az erdőtüzek megfékezésére, illetve hosszú távú globális projektet kezdeményeznek az amazóniai esőerdő védelmére. A csúcstalálkozón részt vett Pinera is, aki végül innen érkezett Brazíliába, hogy Bolsonaróval egyeztessen.

Neked ajánljuk
Juhász Árpád: Az ember nem tanul a múltból, nem tanul a drámai helyzetekből A napsugarakat visszaverő aeroszolok többet árthatnak, mint amennyit használnak A Volvo is komolyan veszi a klímaváltozás elleni harcot Rekordméretű műanyagszüret a Csendes-óceánban Közel a valódi önvezető autó?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam