2019. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Még több metán kerülhet a Föld légkörébe

Az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA) a metánkibocsátásra vonatkozó korlátozások lazítására készül, ennek szellemében csütörtökön nyilvánosságra hozta az érvényben lévő szabályozás megváltoztatásának tervét.

Ezzel az intézkedésével az EPA eltörölné azt a szövetségi előírást, miszerint a gáz- és olajipari cégek kötelesek olyan technológiát alkalmazni, amely jelzi és megakadályozza a kutaknál, vezetékeknél és tárolóknál tapasztalható esetleges metánszivárgást. 

A hivatal azt tervezi továbbá, hogy a jövőben nem kíván foglalkozni a metánkibocsátás szabályozásával, mivel álláspontja szerint az nem környezetszennyező anyag. Andrew Wheeler, az EPA vezetője újságíróknak kifejtette: a hivatala által kidolgozott tervezet „eleget tesz Donald Trump elnöki rendeletének, és megszünteti az olaj- és gázipart terhelő felesleges szabályozást”.

Fotó: pxhere.com

A metánt, amely a természetes földgáz egyik fő összetevője, a szakértők a klímaváltozás egyik okozójaként jelölik meg –30-szor erősebb hatású üvegházgáz, mint a szén-dioxid.

Az igazgató kifejtette: 1990 óta a gázkitermelés az Egyesült Államokban csaknem megduplázódott, miközben a metánkibocsátás 15 százalékkal csökkent. A hivatal levegőtisztasággal foglalkozó vezetője, Anne Isdal hozzátette: az érvényben lévő szabályozás eltörlésének „minimális környezetvédelmi következményei lesznek”.

Környezetvédelmi aktivisták bírálták a döntést. David Doniger, a Természeti Erőforrásokat Védelmező Tanács nevű környezetvédelmi szervezet ügyvédje közölte: a Trump-kormányzat szabad kezet ad az olaj- és gáziparnak ahhoz, hogy rendkívüli mértékben szennyezze a környezetet. Az EPA tervezett intézkedéseit valószínűleg a jövő év elején vezetik be.

Neked ajánljuk
Budapesten is több ezren vonultak a klímáért Ceglédbercel, az első magyar okosfalu Az Amazon is felvillanyozza a flottáját A Coca-Cola is papírpalackokkal kísérletezik Egyre több az illegális hulladék Pécsen
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam