2020. szeptember 30., Jeromos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Százmilliók otthona válhat élhetetlenné

A világklímatanács 2100-ig – csak a tengerszint-emelkedés miatt – 280 millió menekültre számít. Az óceánok és tengerek szintjének egyméteres emelkedése miatt az évszázad végére rengeteg lakott területet önthet el a víz, főleg Amerikában és Ázsiában.

Az IPCC, az ENSZ világklímatanácsa úgy számol, hogy amennyiben a bolygó átlaghőmérséklete legfeljebb 2 Celsius-foknyival emelkedik 2100-ra, az világszerte nagyjából 280 millió embert fog arra késztetni, hogy elhagyja addigi lakhelyét – írja az AFP hírügynökségre hivatkozva az Azonnali.

Az alacsonyabb fekvésű nagyvárosoknak és szigetországoknak 2050-ig még az optimista szén-dioxid-kibocsátási becslések mellett is olyan szélsőséges jelenségekkel kell szembenézniük évről évre, mint a forgószelek és az áradás.

Egyiptomban a Nílus-deltában nagyjából kétmillió olyan ember él ma, akiknek nem lenne hol lakniuk, ha a tengerszint 50 centiméternél nagyobbat nőne Fotó: maxpixel.net

Mindez egy olyan, az óceánokról és a sarkköri jégről szóló különjelentésből derül ki, amiből az AFP hírügynökség már látott részleteket, de amelyet csak szeptember végén fognak bemutatni. A szakértők állításai szerint az Egyesült Államok mellett főleg a kínai és indiai tengerparti nagyvárosok vannak leginkább kitéve a fenyegetésnek.

„Még ha a tengerszint-emelkedés és következményei miatt 2100-ra csak 100 vagy 50 millió ember kényszerül lakhelye elhagyására, már az is jelentős zavart és rengeteg emberi fájdalmat okoz”

– fogalmazott Ben Strauss, az amerikai Climate Central ügyvezetője.

Az IPCC krioszféráról – azaz a Földön található nagy méretű hó- és jégtakaróról – szóló jelentéstervezete szerint a tartósan fagyott állapotban lévő talaj 30 százaléka felolvadhat 2100-ra, ha a mostani tempóban melegedik a bolygó. 

Neked ajánljuk
A klímaváltozással kapcsolatos megbízható tájékoztatás érdekében lép a Facebook Észrevétlen maradt egy hidegrekord az északi féltekén Egész éves kullancsszezont hozhat a klímaváltozás A járványügyi intézkedések betartásával, visszafogottan, de folytatódtak a klímasztrájkok A Body Shop bevásárol műanyaghulladékból
Tovább a forrásra: azonnali.hu
Vissza
Hírfolyam