2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A harmadik legmelegebb nyáron van túl Németország

Az idei volt a harmadik legmelegebb nyár Németországban a rendszeres időjárási adatfelvétel 1881-es kezdete óta a szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) pénteken közölt előzetes adatai szerint.

Az augusztus utolsó két napjára vonatkozó előrejelzéseket is figyelembe vevő elemzés alapján az évszak átlaghőmérséklete 19,2 Celsius-fok volt, ami 2,9 fokkal meghaladja a sokévi átlagot – íja az MTI alapján az Origo.

A tavalyi nyár még melegebb volt, akkor 19,3 Celsius-fokos átlaghőmérsékletet regisztráltak, az utóbbi 138 év legmelegebb nyara pedig 2003-ban volt, 19,7 Celsius-fokos átlaghőmérséklettel.

Az idei nyár új melegrekordot hozott, egy szélsőségesen erős hőséghullámmal, amelyben július 24-től július 26-ig három egymást követő napon 40 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet, és 42,6 fokon új történelmi csúcsot mértek, ami több mint 2 Celsius-fokkal meghaladja az előző, 2015 augusztusában 40,3 Celsius-fokon beállított rekordot.

Kiszáradt erdei tó megrepedezett feneke a németországi Erfurt közelében 2019. augusztus 6-án
Fotó: MTI/AP/Jens Meyer

Az idei nyár nemcsak kiugróan meleg, hanem száraz is volt Németországban,
négyzetméterenként átlagosan 175 milliméter csapadék hullott, ami 27 százalékkal elmarad a megszokott 239 millimétertől: több térséget rendkívüli aszály sújtott, Észak-Rajna-Vesztfáliától Brandenburg déli részéig egy széles sávban a sokévi átlag felét, helyenként a harmadát sem érte el a csapadékmennyiség.

A talajnedvesség rendszeres mérésének 1961-es kezdete óta több tartományban az idén száradt ki leginkább a talaj.

Országos átlagban 755 napsütötte órát számláltak, ami 25 százalékkal több a megszokottnál, és a negyedik helynek felel meg a legnaposabb nyarak 1951 óta vezetett rangsorában.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Inkább kevesebb autót Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam