2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szén-dioxid nem csak probléma, nyersanyag is lehet

Szén-dioxidból állítanak elő alkoholt osztrák tudósok.

A felső-ausztriai Linzben dolgozó kémikusok olyan elektrokémiai módszert fejlesztettek ki, amivel hatékonyan lehet alkoholt előállítani szén-dioxidból. A tudósok ehhez egy új, kobaltalapú katalizátort használtak – írja az ORF alapján az Azonnali.

Metanolt és etanolt állítottak elő a klímaváltozásért felelős gázból, amelyek remek alapanyagként szolgálnak további kémiai anyagok előállításához.

Wolfgang Schöfberger a Linzi Egyetem szerveskémia-intézetétől az APA osztrák hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a szén-dioxidot alapvetően már eddig is használták alapanyagként alkohol előállításához, igaz, eddig alacsony hatékonysággal. Az alacsony hatékonyság oka a szén-dioxid alacsony reakciókészsége, először ugyanis aktiválni kell a gázt.

A tudósok ehhez egy speciális, molekuláris katalizátort használtak – ezek apró molekulák kobaltionokkal a belsejükben, amiket egy szénpapír-elektródára applikálnak. Vizes oldatban először az elektróda negatív potenciáljával a kobaltot redukálják, a szén-dioxid ezt követően megköti a fémet, és reakcióként etanollá és metanollá válik. A kobaltot ezt követően ismét oxidálják, hogy készen álljon további reakciókhoz. 

Az eljárással  ipari füsttisztítókból származó szén-dioxidot lehetne hasznosítani.

A linzi tudósok a munka következő lépéseként német projektpartnerükkel együtt az egész eljárást nagyobb méretben szeretnék tesztelni: az első hosszú idejű tesztek  azt mutatták, hogy a katalizátor aktív marad.

A Nature oldalán megtalálható az eredeti kutatási eredmény.

Neked ajánljuk
A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Tovább a forrásra: azonnali.hu
Vissza
Hírfolyam