2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ferenc pápa az egyszerűbb és tisztelettudóbb életvitelben látja a megoldást

Életstílusváltást és üres szavak helyett konkrét cselekvést sürgetett Ferenc pápa a teremtett világ védelmének ötödik imanapján közölt üzenetében, amelyet a környezetért szavukat hallató fiatalokhoz intézett vasárnap.

A Vatikán honlapján több nyelven megjelent pápai üzenet szerint az emberek egoizmusa és érdekhajhászása a teremtett világot, amely eredetileg az emberek közti találkozás és kölcsönös megosztás helyszíne volt, „ellenségesség és harcok színterévé” tette.

A pápa úgy fogalmazott, hogy „az Isten teremtette közös jóban” az ember csak a kizsákmányolás lehetőségét látta meg:

a környezetpusztítás az utóbbi évtizedekben felgyorsult, és nehéz próbára teszi az emberiség „sérülékenyebb” részét.

Ferenc pápa Fotó: MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci

A jégréteg olvadása, a vízhiány, a vízgyűjtő területek gondozatlansága, az óceánokban úszó jelentős mennyiségű műanyag és mikroműanyag „megerősíti, hogy a beavatkozást nem lehet tovább halasztani” – jelentette ki Ferenc pápa, hangsúlyozva: 

„klímaválságot teremtettünk, amely súlyosan fenyegeti a természetet és az életet, beleértve a miénket is” .

Ferenc pápa három „receptet” vázolt fel, amelyek közt az elsőben imára szólít fel a természettel való szorosabb kapcsolatnak, a természet meghallgatásának érdekében. A teremtett világ védelmének imanapját Ferenc pápa 2015-ben vezette be, és a katolikus egyház minden évben szeptember elsején tartja meg.

A katolikus egyházfő emellett életstílusváltást sürget a hétköznapi táplálkozás, fogyasztás, közlekedés, víz- és energiahasználat, valamint más fogyasztási cikkek terén. Mint fogalmazott,

„túl sokan uraljuk a teremtett világot! Változtassunk, életvitelünk legyen egyszerűbb és tisztelettudóbb!”

A környezet védelme érdekében egyre több fiatal emeli fel a szavát az egész világon, és bátor döntéseket akarnak. „Csalódottak a túl sok be nem váltott ígéret, a vállalt, de részérdekek és előnyök miatt elhanyagolt kötelezettségek miatt” – mutatott rá Ferenc pápa, és az ENSZ szeptember 23-án kezdődő klímacsúcsára emlékeztetve arra kérte a kormányokat, bizonyítsák, hogy megvan a politikai akarat a korábbi párizsi klímakonferencián vállalt célok teljesítésére.

Neked ajánljuk
A klímaváltozással kapcsolatos megbízható tájékoztatás érdekében lép a Facebook Rekordokat döntöget az Ausztrália északi tájaira beköszöntött hőhullám Egész éves kullancsszezont hozhat a klímaváltozás Óvatosan a bambuszpoharakkal! 2000 nehéz helyzetbe került gyermek kapott segítséget
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam