2020. szeptember 30., Jeromos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímáért folytatott küzdelem is világraszóló teljesítmény

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyre erőteljesebben igyekszik támogatni és élénkíteni a nemzetközi sportszövetségek, illetve a nemzeti olimpiai bizottságok klímaváltozás elleni tevékenységeit.

A napokban mutatták be új tervezetüket, amelynek célja a fenntarthatóság integrálása a szervezetek működésébe, és ökológiai lábnyomuk csökkentése – adta hírül oldalán a Magyar Olimpiai Bizottság.

Az új környezetvédelmi programban azon testületek lesznek érintettek, amelyek aláírták a NOB és az ENSZ közös kezdeményezését, mely a Sport a Klímáért Akcióterv nevet viseli.

Nekik részletesen be kell majd számolniuk éves ökológiai lábnyomukról, valamint azon tervezeteikről, melyek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését célozzák.

Több mint 50 szervezetről beszélünk, köztük 10 nemzetközi sportszövetséggel és 3 olimpiai szervezőbizottsággal (Tokió, Peking és Párizs). A fenntarthatóság egyike a 2020-as olimpiai reformprogram három alappillérének is.

Fotó: David Dixon/geograph.org

„A klímaváltozást az emberiségére leselkedő valaha volt legnagyobb veszélynek tekintjük, a NOB pedig biztosítani akarja, hogy az olimpiai mozgalom hatékonyan kezeli a kérdést” – mondta Michelle Lemaitre, a NOB fenntarthatóságért felelős vezetője.

A keretterv 250 ezer tonnányi csökkenést vár el szén-dioxid-kibocsátás terén az olimpiai mozgalomban, javaslatai pedig olyan gyakorlati tevékenységekre is kiterjednek, mint az ökoszisztémák védelme, az erdőirtások elkerülése, valamint a megújuló energiák hatékony felhasználása. 

A kezdeményezés részeként a NOB jutalmazni fogja azokat a sportügyi intézményeket, melyek hatékony intézkedéseket hoznak az üvegházhatás csökkentésének érdekében. 

Neked ajánljuk
Emeli a tétet az Európai Unió Amerikában kézzelfogható következményekkel jár a klímaváltozás Fiatal erdőkkel nem sokra megyünk Monor is bekapcsolódott a Tisztítsuk meg az országot kormányzati programba A hétvégén rendezik meg a 27. Európai Madármegfigyelő Napokat Magyarországon
Tovább a forrásra: olimpia.hu
Vissza
Hírfolyam